Parlamentul grec a aprobat seria de reforme cerute de creditorii Greciei, inainte de un nou plan de ajutor, in pofida mai multor dezertari din tabara premierului Alexis Tsipras, informeaza AFP.

Textul a fost aprobat de 229 de parlamentari, 6 s-au abtinut, iar 64 au votat impotriva, intre care fostul ministru de Finante, Yanis Varoufakis si presedintele Parlamentului, Zoe Konstantopoulou.

Dintre membrii Syriza, partidul premierului Alexis Tsipras, 32 au votat impotriva in timp ce 6 s-au abtinut de la votul incarcat de tensiune si precedat de demonstratia anti-austeritate care a dus la incidente in centrul Atenei.

Cu o zi in urma, Fondul Monetar International (FMI) i-a oferit un sprijin premierului Tsipras, afirmand ca zona euro trebuie sa faca mai mult pentru Grecia si ca ar trebui stearsa o parte din datoria sa, intr-un raport publicat marti.

"Datoria Greciei nu mai poate fi viabila decat cu masuri de reducere a datoriei care sa mearga mult mai departe decat ceea ce Europa a luat in calcul pana acum", a scris FMI.

Fondul asigura ca datoria greaca este "total neviabila" si prevede ca se va apropia de 200% din PIB in urmatorii ani, fata de 175% in prezent.

La Atena, o serie de partizani ai premierului apreciaza ca acordul de luni dimineata constituie o tradare a vointei populare exprimate in referendumul din 5 iunie, cand 61% dintre greci au spus nu austeritatii.

Cu toate acestea, guvernul s-a supus cerintelor creditorilor internationali si a trimis marti seara Parlamentului un prim proiect de lege care prevede cresterea TVA si introducerea unei legi de aur bugetare.

Este o conditie necesara, dar nu si suficienta, pentru continuarea unui proces care ar trebui sa duca, in cateva saptamani, la semnarea unui noi plan de sustinere financiara in valoare de circa 82 de miliarde de euro.