Administratia prooccidentala de la Kiev se confrunta cu riscul unui nou conflict militar, de data aceasta in vestul Ucrainei, in apropierea frontierelor cu Romania, Ungaria si Slovacia, unde combatantii grupului ultranationalist Sectorul Dreptei sunt implicati in confruntari armate cu autoritatile, potrivit Mediafax.

Membri ai grupului paramilitar Pravi Sektor (Sectorul Dreptei) refuza sa predea armele si sunt implicati, de cateva zile, in confruntari cu serviciile de securitate ucrainene in apropierea orasului Mukaceve, situat in vestul Ucrainei, in apropierea frontierelor cu Romania, Ungaria si Slovacia.

Confruntarile armate au izbucnit duminica, atunci cand zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autoritatile inarmati cu arme automate si lansatoare de grenade. Ambele parti se acuza ca ar fi deschis focul, iar confruntarile s-au soldat cu cel putin trei morti, un civil si doi membri ai Pravi Sektor. Alte 13 persoane au fost ranite. Organizatia ultranationalista, implicata in protestele violente care au condus la inlaturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la inceputul anului 2014 si in conflictul separatist din estul Ucrainei, refuza predarea armelor, argumentand ca vrea sa opreasca traficul ilegal cu tigari spre Ungaria si Slovacia, in contextul in care contrabanda i-ar imbogati pe politicienii ucraineni.

"Membrii gruparii se prezinta ca fiind personaje de genul Robin Hood care apara ordinea publica, combatand coruptia care afecteaza institutiile guvernamentale ucrainene de la destramarea URSS", comenteaza BBC. "Confruntarile militare din sud-vestul Ucrainei, intre membri ai unui grup paramilitar de extrema-dreapta si autoritatile locale, au starnit temerea ca violentele se extind dincolo de conflictul separatist din estul tarii, periclitand echilibrul politic fragil", explica BBC.

Presedintele Petro Porosenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind ingrijorat de riscul izbucnirii unui conflict la 1.000 de kilometri de regiunile separatiste proruse Donetk si Lugansk, unde luptele care dureaza de un an si jumatate s-au soldat cu cel putin 6.500 de morti. Serviciile de securitate ucrainene au consolidat prezenta militara in jurul orasului Mukaceve.

"Pentru a evita o baie de sange, Serviciul ucrainean de securitate (SBU) si Ministerul de Interne le cer grupurilor ilegale sa predea armele", a anuntat Guvernul de la Kiev.

Doar doi militanti ai grupului Pravi Sektor s-au predat, restul transmitand ca asculta doar de ordinele liderului organizatiei, Dmitri Iaros, considerat un adept al "etnonationalismului" care vrea o "derusificare" a Ucrainei. Iaros a condamnat in mod repetat "totalitarismul liberal" impus de Europa, cerand inlaturarea oligarhilor ucraineni si denuntand politicile presedintelui miliardar Petro Porosenko.

Rusia a exprimat preocupare pentru situatia din vestul Ucrainei, catalogand drept "fascista" si "neonazista" gruparea Pravi Sektor.

Ambasadorul UE in Ucraina, Jan Tombinski, a cerut "solutionarea rapida a conflictului".

"Orasul Mukaceve se afla in apropierea frontierelor Ucrainei cu cateva tari membre ale Uniunii Europene. Frontiera Ungariei este la 40 de kilometri de zona de conflict, cea a Slovaciei la 90 de kilometri, iar a Romaniei, la 110 kilometri", noteaza publicatia germana Der Spiegel.

Sute de simpatizanti ai organizatiei nationaliste au protestat in fata Palatului prezidential din Kiev, cerand demiterea ministrului de Interne, manifestatii similare avand loc in Odesa si Harkov.