Premierul canadian Stephen Harper a anuntat incheierea unui tratat de liber schimb cu Ucraina. Premierul ucrainean Arseni Yatseniuk a efectual marti o vizita la Ottawa, relateaza AFP.

Acordul urmeaza sa fie ratificat de parlamentele celor doua tari, iar premierul Harper a dat asigurari intr-un comunicat de presa ca va fi aplicat "in cel mai scurt timp posibil".

Tratatul bilateral ar urma sa aduca o crestere a PIB-ului canadian de 29,2 milioane de dolari canadieni (20,8 milioane de euro) si o crestere de 18,6 milioane de dolari (13,3 milioane de euro) PIB-ului, potrivit evaluarilor guvernului canadian.

Pentru asta, Canada va elimina tarifele la 99% dintre importurile sale din Ucraina. In schimb, Ucraina va elimina tarifele la 86% dintre importurile canadiene.

Principalele sectoare economice vizate de scutirea de taxe vamale sunt produsele industriale si forestiere, produsele care vin din mare si produsele agro-alimentare.

Exporturile Canadei in Ucraina sa creasca cu 41,2 milioane dolari (29,3 milioane euro), au estimat autoritatile de la Ottawa. Exporturile ucrainene in Canada ar trebui sa se creasca cu aproximativ 23,7 milioane dolari (16,9 milioane euro), si vor veni in principal din industria textila si din metalurgie.