In Berlin au fost ascultate peste un milion si jumatate de convorbiri telefonice, anul trecut. Raportul referitor la anul 2014 a fost prezentat de senatorul pe justitie al Berlinului, crestin-democratul Thomas Heilmann. Raportul mai cuprinde date despre numarul de persoane vizate de supravegherea telecomunicationala si principalul motiv pentru care aceasta a avut loc. La o populatie de trei milioane si jumatate de locuitori, dintre care cca 15% sunt straini si aproape 30% au „trecut imigrationist“ e mult sau e putin? Conteaza de fapt acest lucru? Sau mai mult conteaza mediul infractional care intra cel mai des in colimator?

Se pare ca mediul supravegheat cu predilectie este „indiferent de pasaport“, fiind cel angrenat in traficul de droguri, dupa cum reiese din raport. Convorbirile telefonice pot fi interceptate si supravegheate in Germania doar in urma unui mandat judecatoresc emis in urma cererii, considerate indreptatite, a unui procuror. In paragrafele 100a si 100b ale Codului de procedura penala sunt legiferate masurile de supraveghere telefonica. Aceste proceduri sunt strict reglementate legal, iar apoi sunt supuse controlului democratic, exercitat de Parlament.

Cu toate acestea, Partidul Piratilor din Berlin a fost nemultumit. Democratia reclama transparenta, dar si respectarea termenelor de „dare de seama“, considera acesta. Iar darea de seama a fost intarziata cu aproape doua saptamani, caci era scadenta in 30 iunie 2015. „Administratia din justitie [n.r. a capitalei si totodata a landului Berlin] a depasit acest termen“, a reclamat Christopher Lauer, senator berlinez si fost sef al Partidului Piratilor, aflat in opozitie in Landtag.

Potrivit BerlinOnline, site-ul capitalei Germaniei, cifrele interceptarilor sunt dupa cum urmeaza: 1.504.884 convorbiri telefonice supravegheate in 2014 (in scadere fata de 2013, cand cifra a fost de 1.820.837 convorbiri). Persoanele vizate au fost in numar de 743 (1.105 in 2013) iar numarul conexiunilor la telefonie a fost 2.822 (fata de 2.980 in 2013). Anul trecut, instantele de judecata au emis ordine de incepere a supravegherii comunicationale a suspectilor in cazul a 457 de anchete (465 in 2013).