Rusia a anuntat marti ca isi rezerva oficial dreptul de a nu pune in aplicare deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul in care acestea contravin Constitutiei ruse, informeaza AFP.

"Conventia europeana a drepturilor omului si deciziile CEDO care se bazeaza pe aceasta nu pot suprima intaietatea Constitutiei ruse", a stabilit Curtea Constitutionala rusa in cursul unei sedinte la Sankt Petersburg.

Sesizata de deputati din Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului), care au contestat o decizie a CEDO ce obliga Rusia sa plateasca o despagubire record fostilor actionari ai grupului petrolier Yukos, Curtea Constitutionala a subliniat ca legea fundamentala reprezinta "forta juridica suprema" in tara.

Daca o decizie a CEDO "vine in contradictie cu Constitutia rusa, Rusia va fi nevoita sa refuze punerea in aplicare, la litera", a acestei decizii, a explicat Curtea Constitutionala.

"Organele judiciare supreme ale unor tari europene precum Germania, Italia, Austria sau Marea Britanie respecta de asemenea intaietatea legilor lor fundamentale in aplicarea deciziilor CEDO", a adaugat Curtea.

La finalul lunii iulie 2014, CEDO a condamnat Rusia sa plateasca aproape 1,9 miliarde de euro fostilor actionari ai companiei oligarhului Mihail Hodorkovski, unul dintre cei mai inversunati opozanti ai presedintelui Vladimir Putin. Grupul Yukos a fost lichidat de justitia rusa la inceputul anilor 2000, in urma unui proces de evaziune fiscala, fiind preluat partial de compania Rosneft.

Curtea de Arbitraj de la Haga a stabilit, tot in iulie 2014, ca desfiintarea companiei Yukos a fost o decizie motivata politic, cu scopul nu de a recupera impozitele neplatite, ci falimentarea ei, si a obligat de asemenea Rusia la plata unor despagubiri de aproximativ 50 miliarde de dolari.

Circa o suta de deputati rusi au sesizat imediat Curtea Constitutionala pentru ca aceasta sa stabileasca daca Rusia, care a semnat in 1996 Conventia europeana a drepturilor omului, este obligata sa puna in aplicare orice decizie a CEDO, chiar si pe cele care "vin in contradictie cu Constitutia rusa".