Mai mult de 100 de avocati si activisti ai drepturilor omului au fost retinuti sau interogati de politia chineza si au fost numiti in presa de stat drept "o gasca criminala" in ultimele zile, trezind temerile cu privire la reprimarea drepturilor omului din partea autoritatilor, scrie The Guardian.

Conform ONG-urilor pentru drepturile omului, un numar de 106 de avocati, juristi si activisti pentru drepturile omului au fost retinuti sau interogati si cel putin 3 firme de avocatura au fost perchezitionate. Sase avocati angajati ai firmei Fengrui, ce a gestionat o serie de cazuri foarte importante privind drepturile omului, au fost retinuti. Alti 17 avocati si activisti sunt dati disparuti.

Operatiunile autoritatilor au inceput pe 9 iulie cand Wang Yu, o avocata a firmei Fengrui, a disparut de dimineata - imediat dupa ca a trimis un mesaj prietenilor ei prin care descria cum electricitatea si conexiunea la internet au fost oprite in casa ei si cum un numar de indivizi incercau sa patrunda in casa. Printre clientii lui Wang Yu se numara membrii practicanti ai grupului religios Falun Gong, interzis in China.

Presedintele firmei, Zhou Shifeng, de asemenea retinut, il reprezentase in trecut pe Zhang Miao, un jurnalist chinez ce colabora cu o revista germana , raportandu-le acestora informatii referitoare la protestele pro-democratice din Hong Kong. Zhou Shifeng a fost eliberat saptamana trecuta dupa 9 luni de detentie.

Un numar mare dintre avocatii interogati de autoritatile chineze au fost semnatarii unei scrisori publice prin care se condamna retinerea lui Wang Yu, anunta Grupul Concern al Avocatilor in repturile Omului al Chinei.

Au mai existat si alte masuri ale autoritatilor impotriva activistilor pentru drepturile omului si avocatilor, inclusiv in cazul apelului pentru o revolta democratica in timpul "rimaverii Arabe" din 2011. Cu toate acestea, analistii considera actiunile de zilele acestea ca fiind fara precedent in termeni de scop si anvergura.

Articolele publicate in presa de stat au denuntat avocatii firmei Fengrui, pretinzand ca acestia au organizat in mod ilegal proteste si au lansat zvonuri online pentru a influenta deciziile curtilor de justitie. Un lung articol al Cotidianului Poporului, principalul ziar al Partidului Comunist Chinez, detaliaza cum avocatii impreuna cu activistii prifita de cazuri sensibile pentru a capta atentia publicului. Cotidianul ii acuza de senzationalism pe baza unor probleme triviale, transformad "problemele delicate in probleme politice".