O victima a crizei de la Atena ar fi Georgia, sustine presa occidentala. Georgia se confrunta cu o reducere a banilor trimis din Grecia cu 15-20% in primele cinci luni ale anului 2015, pe fondul crizei din Grecia, care afecteaza cei 200.000 de imigranti georgieni, in mare parte femei. Acestea muncesc in Grecia ca bone, menajere sau ingrijitoare pentru batrani, potrivit BBC. Oficialii de la Tbilisi asigura publicul ca reducerea remitentelor nu ar afecta Georgia “in termeni macroeconomici”, dar ar avea un impact social puternic asupra miilor de familii georgiene, al caror venit principal e reprezentat de banii trimisi de rudele care muncesc in Grecia, noteaza Radio Free Europe (RFE).

Georgia si Grecia

Georgia si Grecia

Foto: Google Maps

Citat de BBC, Zurab Tsursumia, purtatorul de cuvant al unui ONG din Georgia, a declarat: “Problemele pentru imigranti au inceput acum cativa ani, cand salariile au fost taiate brusc de la 800 la 500 de euro. Acum, problema principala este ca ei nu-si pot primi salariile, deci nu pot trimite bani acasa. Familiile lor au imprumuturi de platit si alte obligatii financiare. Disparitia acestei surse importante de venit va crea probleme pentru mii de georgieni.”

Potrivit Bancii Nationale a Georgiei, inainte de criza, peste 200 de milioane de dolari erau transferati pe an in Georgia din bancile grecesti. Acum suma s-a injumatatit, sustine BBC.

“De la inceputul acestui an, s-a inregistrat o reducere a remitentelor din Grecia cu 15-20%, ne asteptam la o descrestere chiar mai mare pana la sfarsitul anului”, a declarat Giorgi Kadagizde, guvernatorul Bancii Nationale a Georgiei, potrivit BBC.

Kadagidze a amintit ca “pe termen scurt, vorbim mai ales de o problema sociala. 100 de milioane de dolari, cat reprezinta reducerea remitentelor anuale, nu este o suma atat de mare pentru economia georgiana si nu poate cauza instabilitate economica. Adevarata problema este ca aceasta suma este esentiala pentru miile de familii georgiene al caror unic venit e reprezentat de sumele trimise de rudele care muncesc in Grecia”.

BBC noteaza ca exista o ingrijorare din ce in ce mai mare cu privire la reducerea sumelor trimise in tara, care ar putea sa fie urmata de o intoarcere in masa a imigrantilor georgieni. Susele guvernamentale, citate de BBC, amintesc ca acest lucru este putin probabil.

Potrivit Radio Free Europe, imigrantii georgieni din Grecia se confrunta si cu alte probleme pe langa reducerea salariilor si somajul ridicat, astfel, transferul baniilor in conturile din Georgia este aproape imposibil in contextul introducerii controlului capitalului de catre autoritatile de la Atena. RFE mai aminteste ca imigrantii georgieni sunt nevoiti sa ascunda banii in bagajele pe care le trimit acasa.

Ministrul de Finante al Georgiei, Giorgi Kakauridze, a declarat ,la inceputul lunii, ca situatia din Grecia va afecta in mod clar transferul de capital spre Georgia, dar remitantele s-au redus deja drastic, potrivit site-ului civil.ge

Remitentele trimise in general spre conturile georgiene, nu doar din Grecia, s-au redus cu 23,2% in primele cinci luni ale anului 2015, la 438 milioane de dolari, fata de 570 de milioane de dolari, cat erau in aceeasi perioada din 2014, aminteste civil.ge

Remitantele din Grecia au inregistrat o scadere de 18% in primele cinci luni ale anului 2015, la 68 milioane de dolari, fata de 84 milioane de dolari, cat erau in 2014.

Insa, Grecia este a doua sursa de bani pentru Georgia, prima fiind reprezentata de Rusia, precizeaza RFE. Situatia imigrantiilor georgieni din Rusia este mai grava, intrucat remitentele din Rusia s-au redus cu 42% in ultimul an, potrivit site-ului civil.ge

Imigrantii georgieni din Grecia sunt in mare parte etnici greci din Georgia, precum si familile acestora. Aproximativ 80.000 de georgieni de origine greaca s-au stabilit in Grecia in anii '90.

De la mijlocul aniilor '90, imigrantii sunt in general etnici georgieni, motivati de situatia economica mai buna, potrivit unui studiu publicat de Comisia georgiana pentru migratie. Imigratia este sustinuta de relatiile pe care georgienii le au cu etnicii greci din Georgia.