Zona Euro a decis in unanimitate sa inceapa negocierile in vederea acordarii unui al treilea plan de ajutor pentru Grecia, a anuntat luni dimineata presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in conditiile in care Atena risca, in caz contrar, iesirea din uniunea monetara, scrie AFP.

Negocieri tensionate la BruxellesFoto: Agerpres

"Summitul zonei euro a ajuns la un acord in unanimitate. Suntem cu totii pregatiti pentru un program de ajutor pentru Grecia, prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (MES), cu reforme serioase si sustinere financiara", a scris Tusk, pe contul sau de Twitter, dupa circa 17 ore de negocieri maraton.

------------------------

20:47 Presedintele Eurogrupului: Finantarea temporara nu a fost inca gasita, fiind o chestiune foarte complexa

Finantarea de tranzitie care ar permite Greciei sa faca fata nevoii imediate de fonduri, in asteptarea unui al treilea acord de finantare, nu a fost inca gasita, fiind o chestiune "foarte complexa" si greu de aplicat, a declarat luni seful Eurogrupului Jeroen Dijsselbloem, citat de AFP.

Este "foarte complex", "nu am gasit inca solutia", a comentat Dijsselbloem, amintind de existenta unor dificultati financiare, tehnice, legale si politice.

Eurogrupul a decis "sa creeze un grup de lucru ad-hoc", care ar urma sa transmita concluziile "cat mai curand posibil", a declarat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici.

20:07 Un membru al coalitiei de guvernare de la Atena anunta ca nu poate sprijini conditiile bailoutului (Reuters)

Un membru minoritar al coalitiei de guvernare de la Atena a anuntat luni ca nu poate sprijini conditiile bailoutului propuse de creditorii internationali, insa a semnalat ca va ramane in guvernul lui Alexis Tsipras.

"Acordul vorbeste de un bailout de 50 de miliarde de euro pe garantii care vizeaza proprietati publice, schimbari legislative, inclusiv confiscarea locuintelor (...)Nu putem fi de acord cu asta", a declarat Panos Kammenos, liderul partidului Grecii Independenti.

19:40 Sindicatul grec al functionarilor, Adedy, a cerut declansarea unei greve de 24 de ore, miercuri, ziua in care probabil se vor vota in Parlament noi masuri de austeritate.

"Facem apel la o greva de 24 de ore, in timpul votului acordului anti-poopular, si la manifestatii, la ora 16,00 GMT (19,00 locala) in piata Syntagma", potrivit unuk comunicat al sindicatului.

18:46 Editorialistul german Wolfgang Munchau a lansat unul dintre cele mai dure atacuri la adresa poporului sau, acuzat ca distruge proiectul european, intr-un articol publicat in editia de luni a Financial Times, potrivit The Telegraph.

"Aruncandu-l pe Alexis Tsipras intr-o infrangere umilitoare, creditorii Greciei au facut mult mai mult decat sa provoace o schimbare de regim in Grecia sau sa puna in pericol relatiile sale cu zona euro. Au distrus zona euro asa cum o stim noi si au demolat ideea unei uniuni monetare ca un pas spre o uniune politica democratica".

17:55 Wall Street a deschis in crestere, incurajata de acordul din zona euro si de evolutiie de pe bursele chineze: Dow Jones se aprecia cu 0,97% iar Nasdaq cu 0,95%.

16:03 Bancile grecesti raman inchise pentru alte doua zile. Autoritatile de la Atena vor revizui decizia miercuri, au declarat bancheri eleni pentru Reuters.

15:50 BCE mentine creditele de urgenta ELA pentru bancile grecesti la nivelul actual, a anuntat un purtator de cuvant, citat de AFP

15:40 Acordul privind Grecia este "important" pentru securitatea acestei tari si a aliatilor sai din NATO, a declarat secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg.

15:14 Bundestag-ul german ar trebui sa voteze vineri acordarea unui al treilea bailout Greciei, a anuntat presedintele forului, citat de AFP.

14:39 Un responsabil regional al partidului Podemos, aliatul spaniol al grecilor de la Syriza, a denuntat acordul dintre zona euro si Grecia, acuzand ca Europa a incercat "o lovitura de stat financiara" care urmareste transformarea Greciei in "protectorat".

"Ceea ce au incercat in Grecia a fost o lovitura de stat financiara, transformarea (tarii) in protectorat", a declarat Pablo Echenique, fost deputat european si in prezent deputat regional.

13:22 Euro nu a reusit sa profite de pe urma acordului cu Grecia. Moneda unica europeana nu s-a apreciat decat pentru scurt timo in fata dolarului, traderii concentrandu-se din nou pe perspectivele monetare ale Statelor Unite, scrie AFP.

In jurul orei 09,50 GMT, euro era cotat la 1,1069 dolari, fata de 1,1149 dolari vineri, la ora 21,00 GMT.

11:50 "Grexit a disparut", a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Am ajuns la un acord, a fost laborios. Inca de la inceput, Comisia nu a incetat sa insiste asupra faptului ca nu vom sti sa accepta vreo forma de Grexit".

11:26 Momentele in care intregul spectru al comentatorilor eleni este in total acord pe un subiect nu sunt tocmai dese, dar negocierile de la Bruxelles despre soarta Greciei si a unui eventual al treilea pachet de salvare a tarii au oferit un prilej bun. Presa este furioasa si scarbita de acordul gasit cu finantatorii internationali, ceea ce oglindeste si sentimentele multor greci. Pana si cei mai mari sustinatori ai uniunii monetare scriu, astazi, ca cererile Eurogroup reprezinta o injosire voita a Greciei.Revista presei AICI.

11:06 Alexis Tsipras afirma ca este un acord "dificil" care garanteaza "stabilitatea financiara" si "relansarea" economiei grecesti

Guvernul grec a "dus pana la capat o lupta dreapta" care s-a concretizat intr-un "acord dificil" dar care garanteaza "stabilitatea financiara" si relansarea Greciei, a declarat Alexis Tsipras.

"Marea majoritate a poporului grec va sustine acest efort (...) vom continua sa ne batem" pentru "reformele radicale de care Grecia are nevoie", a spus acesta, citat de AFP.

10:56 Cancelarul german Angela Merkel a avertizat luni ca drumul va fi "lung" si "dificil" pentru Grecia.

Acordul identificat luni contine "o larga paleta de reforme prin intermediul carora, cred, Grecia are sansa de a reveni pe drumul cresterii", a declarat cancelarul. Dar "drumul va fi lung si, daca luam in calcul negocierile din aceasta noapte, dificil".

10:40 Presedintele francez Hollande saluta o "decizie istorica" a UE si "alegerea curajoasa" a lui Tsipras

10:21 Bursele europene deschid in crestere, dupa anuntul unui acord privind salvarea Greciei, scrie Reuters.

Indicii DAX (Germania), CAC (Franta) si FTSE 100 (Marea Britanie) au crescut intre 0,6 si 1,4%

10:00 Liderii zonei euro au ajuns la un acord in ceea ce priveste Grecia, dupa negocieri maraton, a anuntat premierul belgian Charles Michel, citat de Reuters.

"Acord", a scris premierul belgian, pe contul sau de Twitter. Purtatorul de cuvant al guvernului cipriot a scris si el, pe Twitter: "Se pare ca avem un acord".

09:55 Zona euro este "aproape de un acord", anunta premierul luxemburghez

09:45 Un "Grexit" ar fi un dezastru pentru Grecia si pentru zona euro, a declarat premierul francez Manuel Valls.

Un "Grexit" "ar fi un dezastru, un dezastru mai intai pentru greci, care ar trebui un soc economic si social fara precedent (...) iar consecintele pentru zona euro ar fi considerabile pentru ca ar slabi-o", a declarat acesta la postul de radio France Inter.

In cazul in care se va ajunge la o intelegere la Bruxelles, "vom supune acest acord unui vor la Parlament, miercuri fara indoiala".

08.50 "Rezultatul negocierilor ramane incert", a scris pe Twitter purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, Nikos Christodoulides.

Anterior, liderii au discutat un proiect al ministrilor lor de Finante care au propus sa ca Grecia sa renunte la suveranitate, in schimbul unui eventual pachet de ajutor financiar, estimat intre 82 si 86 de miliarde euro. Acest document a evocat pentru prima data negru pe alb o iesire temporara a Greciei din Zona Euro, dar ipoteza pare pentru moment sa fi fost exclusa.

Atena, care a considerat textul "foarte prost", a cerut inceperea imediata a negocierilor avand in vedere "gravitatea" situatiei bancilor care mai au foarte putine lichiditati.

"Franta va face totul pentru a ajunge la un acord care sa permita Greciei sa ramana in zona euro", a declarat Hollande , in timp ce Merkel a afirmat ca "nu va exista un acord cu orice pret".