Moneda Euro este in scadere usoara luni fata de dolar pe pietele bursiere din Asia unde bursele sunt in crestere in asteptarea rezultatului discutiilor cruciale intre Grecia si liderii din Zona Euro pentru salvarea tarii.

La ora 04.00 GMT, la scurt timp dupa anuntarea unei propuneri de compromis pusa pe masa de Franta, Germania si Grecia, bursa din Tokyo a urcat cu 1,50%, 0,64% a fost cresterea la Sydney, bursa din Seul a urcat cu 1,25%, iar cea din Hong Kong cu 0,22%.

Cotatia Euro oscila in jurul valorii de 1,1136 dolari, dupa ce coborase mai devreme la 1,1089 dolari, fata de 1,1149 dolari vineri la inchiderea cotatiilor. Euro s-a depreciat fata de yen, la 136,40 de unitati, fata de 136,86 yeni vineri.

Potrivit unei surse europene, cancelarul Angela Merkel, presedintele Francois Hollande, primul-ministru Alexis Tsipras si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, au pregatit un proiect de acord in noaptea de duminica spre luni, la Bruxelles.

Acest text va fi prezentat celor 19 lideri ai Zonei Euro, a declarat sursa. Grecia, supusa unui control de capital si ale caror banci sunt inchise incepand cu 29 iunie, nu mai primeste nici ajutorul de urgenta de la Banca Centrala Europeana.

Summit-ului de la Bruxelles de luni urmeaza sa decida daca economia Greciei va mai fi tinuta in viata. Ipoteza unei iesiri temporare a Greciei din zona euro a fost mentionata pentru prima data duminica negru pe alb intr-un proiect al ministrilor de Finante din Zona Euro.