Autoritatile mexicane au lansat o operatiune de cautare a lui Joaquin "El Chapo" Guzman, liderul cartelului drogurilor Sinaloa, care a evadat din inchisoare, a anuntat Comisia Nationala mexicana pentru Securitate duminica, relateaza Mediafax citand CNN.

Gardienii de la inchisoarea federala Altiplano au descoperit ca Guzman lipsea sambata, in urma unei verificari de rutina.

Guzman a fost fugar timp de peste zece ani inainte sa fie capturat, la inceputul lui 2014.

El a evadat de la o inchisoare de maxima securitate in 2001, intr-un carucior pentru rufe, si a fost capturat abia in februarie 2014, pe o plaja dintr-o statiune mexicana.

El conduce cartelul Sinaloa care, afirma Don Winslow intr-un editorial publicat luna trecuta de CNN, este, in prezent, cel mai important cartel al drogurilor din Mexic.

Consumul de heroina din nord-estul Statelor Unite este alimentat in mare parte de catre Sinaloa, potrivit lui Winslow.

Guzman a devenit foarte popular in Mexic dupa ce si-a extins imperiul drogurilor in intreaga lume, in timp ce era cautat de autoritati. Povestea vietii sale a devenit subiectul unor best-selleruri si cantece (narcocorridos).

In Statele Unite, el este cautat pentru multiple infractiuni, la nivel federal, de trafic de droguri si crima organizata.

"El Chapo" (Piticul) are 1,68 metri inaltime.