Zeci de militari rusi sunt judecati pentru ca fug din unitati, de teama sa nu fie trimisi in Ucraina, au anuntat sambata un site de stiri si avocata a cinci dintre acesti militari, relateaza AFP.

Popularul site Gazeta.ru scrie ca zeci de militari sunt judecati pentru ca au fugit dintr-un poligon de antrenament din sudul Rusiei, unde se exercita presiuni asupra lor sa se ofere ca "voluntari" sa lupte in Ucraina, scrie Mediafax.

Militarii s-au inrolat voluntar in armata, si nu sunt militari in termen, precizeaza site-ul.

Este vorba despre ultima informatie de acest fel dintr-o serie cu privire la faptul ca militari rusi ar fi trimisi in estul Ucrainei, in pofida insistentei cu care Moscova afirma ca doar "voluntari" lupta alaturi de separatistii pro-rusi in estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apararii a recunoscut ca doar patru dintre militarii mentionati in articol sunt anchetati pentru "abateri disciplinare", dezmintind ca este vorba despre zeci de militari, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei.

Gazeta.ru citeaza mamele a doi militari din cadrul unitatii militare din orasul Maikop, in Caucazul de Nord, care acuza ca fiii lor au fugit de la poligonul de antrenament din regiunea Rostov (sud) de teama ca aveau sa fie trimisi in Ucraina.

- Presiuni pentru a se oferi "voluntari"

"Au toti aceeasi poveste. Au servit cu totii in aceeasi unitate", declara Cernetskaia, o avocata din orasul Krasnodar (sud).

"Nu au fost obligati in mod direct sa se duca in Ucraina. Mai intai vin in aceasta unitate de carton si apoi se duc" in Ucraina, spune ea, precizand ca militarii "nu poarta niciun insemn de identificare".

"Potrivit militarilor, li se ofera 8.000 de ruble (142 de dolari) pe zi", afirma avocata.

Militarii au fugit pentru ca nu vor "se se trezeasca luptand", adauga Cernetskaia.

Avand in vedere ca Rusia nu se afla - tehnic vorbind - in razboi cu Ucraina, "daca ei sunt trimisi in Ucraina, acest lucru ar putea sa fie considerat un act criminal", subliniaza ea, indemnand militarii "sa respecte legea".

"Au venit inapoi la Maikop si au inceput sa scrie scrisori de demisie, dar nu au fost acceptate, iar toata povestea a condus la deschiderea unor dosare penale", rezuma ea.

Patru dintre clientii sai sunt acuzati ca intentionau sa dezerteze, iar unul este acuzat ca a dezertat, o infractiune grava.

Avocata spune ca numerosi militari au inceput sa fie judecati incepand din martie si ca mai multi militari au fost deja condamnati.

Gazeta.ru o citeaza pe mama militarului Ivan Shevkunov, in varsta de 21 de ani, care risca pana la zece ani de inchisoare pentru dezertare.

"El a spus ca militarii sunt obligati sa se duca (in Ucraina) ca voluntari", declara mama militarului, prezentata drept Svetlana Nikolaevna.

De asemenea, Gazeta.ru publica in facsimil declaratia scrisa de mana a altui militar, Pavel Tincenko, care a fost acuzat ca a absentat fara permisie.

Site-ul citeaza statistici oficiale cu privire la tribunalul militar din garnizoana Maikop, potrivit carora instanta a condamnat 62 de militari pentru dezertare in prima jumatate a lui 2015.

Potrivit site-ului tribunalului, un militar din cadrul unitatii de la Maikop a fost condamnat joi la noua luni de inchisoare intr-o colonie penitenciara pentru tentativa de dezertare si jaf.

Reprezentanti ai Consiliului pentru drepturi de la Kremlin, un organism consultativ, urmeaza sa efectueze saptamana viitoare o vizita la Maikop, iar avocata Cernetskaia a declarat ca doreste sa se intalneasca cu ei pentru a le prezenta informatii despre procesele militarilor.