Masuri de restrictionare a consumului de apa au fost impuse in 30 de departamente afectate de seceta in regiunile Vest, Sud-Vest, Bourgogne si Rhone-Alpes, iar in alte 34 de departamente sunt in curs alerte de seceta, relateaza Mediafax, citand cotidianul France Soir. Masurile au fost impuse de prefecturile din cele 30 de departamente cel mai afectate.

In alte 34 de departamente, persoanele fizice si juridice sunt informate si indemnate sa economiseasca apa, prin alerte de seceta, potrivit site-ului guvernamental Propluvia, pe care informatiile sunt actualizate in timp real.

Incepand de joi seara, zonele cele mai afectate, adica cele in care s-a depasit pragul de "alerta consolidata", se afla in Loire-Atlantique, Vendee, Maine-et-Loire, Eure-et-Loir, Loiret, Vienne, Charente, Indre, Dordogne, Lot, Lot-et-Garonne, Tarn, Tarn-et-Garonne, Landes, Pyrenees-Atlantiques, Cantal, Lozere, Ardeche si Saone-et-Loire.

In zonele aflate in "criza", prelevarile de apa neprioritare sunt oprite, inclusiv cele in scopuri agricole. Doar prelevarile prioritare sunt autorizate, adica acele care privesc sanatate, securitatea civila si salubritatea. In zonele aflate in "alerta consolidata", reducerea prelevarilor in scopuri agricole este superioara sau egala cu 50% din consumul normal, iar anumite prelevari pot fi interzise.

De exemplu, in Ardeche, al carei teritoriu a fost plasat in mare parte sub o "alerta consolidata", este interzis sa se stropeasca peluzele si spatile verzi din bazinele hidrografice ale Ardeche, Doux si de Eyrieux. Doar noile piscine pot fi umplute, iar stropirea legumelor este permisa numai intre orele 19.00 si 22.00 timp de trei zile pe saptamana.