Un barbat a gasit un sac cu bani, a anuntat vineri politia din Republica Moldova, precizand ca acesta este inscriptionat cu sigla Bancii de Economii, una dintre cele trei banci din care au "disparut" aproximativ 1,5 miliarde de dolari anul trecut, relateaza Mediafax.

Barbatul a vazut sacul vineri, sub un pod din Chisinau, si a informat autoritatile, a declarat chestorul Gheorghe Cavaliuc, seful interimar al politiei.

El nu a dezvaluit nici ce suma de afla in sac si nici in ce valuta.

Cavaliuc a catalogat incidentul drept "o problema de securitate interna" a bancii. El a anuntat ca se efectueaza cercetari si a fost deschis un dosar penal.

Aproximativ 1,5 miliarde de dolari au "disparut" de la Banca de Economii, de stat, si de la bancile private Unibank si Banca Sociala, in noiembrie 2014, inainte de alegeri.

Bancile respective au fost plasate sub administrarea Bancii centrale. Potrivit unui raport parlamentar nepublicat, o parte din bani a fost transferata catre banci rusesti.

UPDATE: Seful interimar al Inspectoratului General al Politiei, Gheorghe Cavcaliuc: "Reprezentantii unei banci comerciale din Chisinau au confirmat ca sacul le apartine, iar acesta a cazut dintr-o masina a incasatorilor. Multumim unui cetatean care a gasit mijloacele financiare si a anuntat politia. Vom stabili daca a avut loc neglijenta in serviciu, iar cei vinovati vor fi pedepsiti. Suma de bani nu se cunoaste deocamdata, insa politia a venit la fata locului in 5 minute. Nu vreau sa admit ca acest sac a fost aruncat intentionat". (Publika.md)

Barbatul care a gasit sacul cu bani a povestit pentru postul moldovean Publika TV ca se deplasa cu automobilul pe strada Albisoara, iar, la un moment dat, din masina din fata a cazut un sac.

"Am observat ca a cazut ceva in momentul in care s-a deschis usa din spate a masinii. Nu cunosc motivul, ca ar fi fost din cauza vitezei sau ce alte motive exista. Automobilul incasatorilor se deplasa cu o viteza de 50-60 km/h. Am claxonat, dar masina nu s-a oprit", a precizat barbatul.

El a mai spus ca nici nu i-a trecut prin cap sa-si insuseasca banii si ca a anuntat imediat politia.

Reprezentantii Bancii de Economii au confirmat ca sacul cu bani le apartine. Administratia institutiei financiare a demarat o ancheta interna si promite sa faca publice rezultatele. Cazul este cercetat de Politie si Procuratura.