Pensiile a opt fosti senatori italieni si a zece fosti deputati care au fost condamnati definitiv vor fi anulate, potrivit unor decizii luate de cele doua camere parlamentare, printre demnitarii vizati de aceste masuri fiind si Silvio Berlusconi, informeaza site-ul agentiei ANSA, citat de Mediafax.

Pensiile a opt fosti senatori italieni condamnati au fost anulate de conducerea Senatului Italiei, printre acestia aflandu-se si fostul premier Silvio Berlusconi si un fost consilier al acestuia, Marcello Dell'Utri.

Veniturile provenite din fraudele comise de Berlusconi se ridicau lunar la 8.000 de euro. Dell'Utri primea lunar aproximativ 5.000 de euro din afacerile cu mafia italiana.

Alaturi de acestia, altor sase fosti senatori italieni le-au fost revocate drepturile la pensia parlamentara. Vittorio Cecchi Gori (Partidul Poporului), Pasquale Squitieri (Alianta Nationala), fostii crestin-democrati Giorgio Moschetti si Enzo Inzerillo, Franco Righetti (Daisy) si Franco Girfatti (partidul lui Berlusconi, Forza Italia).

Un comitet al Camerei Deputatilor a votat revocarea pensiilor parlamentare si a zece fosti deputati in cazul carora s-au pronuntat pedepse definitive pentru comiterea unor infractiuni grave si sentinte penale mai mari de doi ani.

Camera Deputatilor si Senatul si-au schimbat reglementarile interne pentru a face legala suspendarea pensiilor in cazul paralementariilor printr-un protest public despre costul beneficiilor implementarii unei astfel de masuri. Astfel, un membru al Parlamentului nu mai are dreptul la pensie, odata cu revocarea statutului de parlamentar, si nu cu pensionarea.

Reprezentatii ai opozitiei, din partidul lui Silvio Berlusconi, Forza Italia (FI), si din partidul Noul Centru Dreapta (NCD), din care face parte ministrul de Interne, Angelino Alfano, nu au facut parte din comitetul de votare privind suspendarea pensiilor fostilor parlamentari.

In momentul modificarii reglementarii respective, partidul Forza Italia a fost de acord ca era nevoie de o noua legislatie pentru a introduce o astfel de schimbare.

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost condamnat miercuri la trei ani de inchisoare pentru coruperea unui senator, in 2006, in scopul inlaturarii Guvernului de centru-stanga condus, la acea vreme, de Romano Prodi.

Tribunalul din Napoli i-a interzis de asemenea sa ocupe functii oficiale pentru o durata de cinci ani.

Anterior, Parchetul din Napoli ceruse o pedeapsa de cinci ani de inchisoare pentru Silvio Berlusconi in dosarul privind coruperea senatorului Sergio De Gregorio, pentru a declansa caderea Guvernului Romano Prodi, obligat in cele din urma sa isi dea demisia in mai 2008.