Armata americana a interceptat patru bombardiere ruse in largul coastelor din Alaska si California, chiar in ziua in care presedintele rus Vladimir Putin i-a transmis omologului sau american Barack Obama un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Independentei, relateaza CNN, citat de Mediafax.

Potrivit unui oficial militar american, armata SUA a efectuat doua misiuni de interceptare a unor aeronave ruse, desi acestea nu au intrat in spatiul aerian american.

Oficialul a precizat ca, desi misiunile de interceptare sunt o rutina din punct de vedere militar, Pentagonul considera acest incident drept un mesaj din partea lui Putin pentru Statele Unite, de Ziua Independentei, in special in conditiile in care presedintele rus i-a transmis lui Obama un mesaj de felicitare.

In mesajul respectiv, Putin si-a exprimat increderea ca cele doua tari "pot gasi solutii la probleme internationale si pot contracara impreuna amenintarile globale si provocarile actuale", in cadrul unei relatii bazate pe "principiul egalitatii si respectului reciproc".

In Alaska, avioane de tip F-22 au decolat pentru a identifica si urmari doua bombardiere TU-95 in apropiere de coasta sudica.

In largul coastei Californiei, avioane F-15 au urmarit alte doua bombardiere TU-95 care au fost detectate in apropiere de San Francisco.

Incidentul din California este o raritate, deoarece fortele ruse nu ajung de obicei atat de departe in sud. Totusi, un incident similar s-a petrecut in urma cu trei ani, tot in ziua de 4 iulie, cand avioane ruse au fost interceptate in largul coastei vestice a SUA.