Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a insarcinat joi pe premierul demisionar Ahmet Davutoglu sa formeze noul guvern, deschizand astfel calea constituirii unei coalitii, la peste o luna de la alegerile legislative, anunta Mediafax. "Presedintele nostru i-a dat lui Ahmet Davutoglu mandatul pentru a forma al 63-lea guvern", a scris pe contul sau de Twitter Ibrahim Kalin, un purtator de cuvant al Executivului de la Ankara.

In cazul in care partidele politice care au acces in Parlament, la 7 iunie, nu vor gasi un acord in vederea formarii guvernului in termen de 45 de zile, noi alegeri vor avea loc.

Seful statului turc este aspru criticat in tara pentru ca nu a reusit sa transeze aceasta problema, desi a trecut deja peste o luna de la alegerile legislative in cadrul carora Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP) nu a mai reusit sa obtina majoritatea absoluta.

Inca nu exista niciun indiciu cu privire la structura noului guvern de coalitie si nici daca AKP este capabil sa se alieze cu partidul de extrema-dreapta MHP (Partidul Actiunii Nationaliste) sau cu cel mai important din opozitie, provenit din stanga laica, CHP (Partidul Republican al Poporului).

Ahmet Davutoglu se va intalni cu liderii celor trei principale partide de opozitie in cursul unei prime runde de negocieri, care se va incheia miercurea viitoare, au anuntat surse apropiate premierului demisionar.

Pe plan ideologic, nationalistii par mai apropiati de AKP, dar o astfel de alianta ar putea fi in defavoarea procesului de pace cu kurzii.

Surse au declarat pentru Reuters ca unii membri de varf ai AKP iau in calcul constituirea unei mari coalitii cu CHP.

Unii alesi din opozitie il suspecteaza pe Erdogan ca a intarziat lansarea procesului de negocieri cu scopul de a deruta opozitia si de a se asigura ca AKP va detine rolul principal la reuniunea Inaltului Consiliu Militar, care va avea loc luna viitoare, in cursul careia vor fi reinnoite cele mai imnportante posturi din conducerea armatei.