Guvernul din Yemen, sustinut de sauditi, a fost de acord sa sisteze operatiunile de lupta, incepand de vineri, astfel incat ajutoarele umanitare sa poata fi livrate, a declarat azi un purtator de cuvant al ONU, conform New York Times.

Rebelii Houthi ce au dus la inlaturarea vechiului guvern la inceputul anului au acceptat de asemenea armistitiul, declara Stephane Dujarric, purtatorul de cuvant ONU. Guvernul Yemenului, aflat in exil, a propus o perioada de doua saptamani in care isi vor opri operatiunile armate, insistand pe de alta parte, asupra conditiei ca rebelii sa isi retraga fortele din orasele cu valoare strategica. Houthi nu au acceptat totusi aceasta conditie, lucru ce face ca armistitiul declarat sa fie unul fragil.

"Vineri seara se va vedea daca pauza este respecata", a spus Djuarric. Acesta a mai declarat ca armistitiul va intra in vigoare vineri la 11:59 (ora locala) si va dura o saptamana, pana la sfarsitul Ramandan-ului, pe data de 17 iulie.

Yemenul a reprezentat scena unor lupte intense de cand coalitia condusa de sauditi a demarat o campanie de atacuri aeriene indreptate impotriva rebelilor Houthi. Atacurile au avut ca tinte moschei, piete si intr-un caz, chiar un complex ONU, incalcand astfel reglementarile internationale.

Luptele au dus la blocarea tuturor transporturilor comerciale de alimente si combustibil in tara, ducand la o penurile de alimente, apa si energie, Yemenul ajungand astfel sa reprezinte cel mai important caz de intreventie umanitara din lume.

Oficialii ONU au avertizat asupra inrautatirii foametei si asupra izbucnirii unei epidemii de febra dengue in aproape toata tara. Patru din cinci oameni au nevoie de ajutor de urgenta, iar spitalele au ramas fara medicamente si combustibil.

Nu a existat o reactie oficiala publica din partea Arabiei Saudite, insa o declaratie facuta de Secretarul General saudit a parut sa indice consimtamantul asupra armistitiului.

Oficialii ONU spera sa profite de perioada de sistare a focurilor pentru a "pompa" ajutoare umanitare in Yemen si a le livra catre zonele cele mai afectate.

Delegatul Secretariatului General, Ismail Cheikh Ould Ahmed, a declarat ca o asemenea pauza cu scop umanitar ar reprezenta un prim-pas crucial in dezvoltarea increderii dintre cele doua parti aflate in conflict, urmand ca apoi, eventual, sa poata purta tratative pe teme strategice, de retragere a trupelor si de interes politic.