Presedintele american Barack Obama estimeaza, in prezent, sansele incheierii unui acord cu Iranul la "mai putin de jumatate", potrivit unui senator democrat care a participat marti noaptea la o reuniune - cu usile inchise - cu seful statului american, relateaza Mediafax, citand CNN. "El (Obama) a spus in timpul negocierilor ca este mai optimist, (apoi) mai putin optimist. A spus ca, in acest punct, sansele sunt sub 50%", a declarat senatorul Dick Durbin din Illinois, adjunctul liderului democrat in Senat si un aliat apropiat al lui Obama.

Aceste comentarii apar in contextul in care negocierile asupra unui acord final cu privire la limitarea programului nuclear al Iranului in schimbul anularii sanctiunilor care i-au fost impuse au depasit deja doua termene-limita si se apropie de cel de al treilea, vineri.

Alt congresmen la curent cu negocierile a declarat pentru CNN ca administratia a fost luata prin surprindere de refuzul iranienilor de a ceda teren in ceea ce priveste dezvaluirea dimesniunii militare a programului si de insistenta acestora ca restrictiile impuse in privinta rachetelor sa fie anulate.

Intr-un ultim efort de a ajunge la un acord pana la termenul-limita de vineri, durata acordului si eforturile de a consacra orice acord intr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU au devenit puncte de frictiuni grave. Iranul a cerut ca anularea embargoului asupra armamentului pe care i l-a impus ONU sa fie mentionata in rezolutie. Insa marile puteri sunt reticente sa faca acest lucru.

Seful Statului Major Interarme american, generalul Martin Dempsey, s-a pronuntat marti, intr-o interventie la Capitol Hill, in termeni extrem de categorici, impotriva unei astfel de masuri.

"In niciun caz nu trebuie sa slabim presiunea asupra Iranului in privinta capacitatilor rachetelor balistice si traficului de armament", a subliniat el in fata membrilor unei comisii.

Potrivit unor surse implicate in negocieri, "liniile rosii" trasate luna trecuta de catre liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, au complicat negocierile. Khamenei a cerut - intr-un discurs, iar afirmatiile au fost difuzate ulterior pe Twitter - o durata mai scurta de aplicare a acordului - si a restrictiilor impuse cercetarii nucleare iraniene -, anularea sanctiunilor economice odata cu incheierea acordului si interzicerea inspectiilor in instalatiile militare iraniene. Toate aceste "linii rosii" par sa contravina acordului cadru la care s-a ajuns in aprilie, la Lausanne, in Elvetia.

Insa aceste surse afirma ca s-au inregistrat progrese in privinta unor probleme persistente legate de programul iranian de inarmare si ca s-au inregistrat apropieri intre pozitiile partilor cu privire la alte probleme spinoase, ca ritmul si amploarea anularii sanctiunilor si definirea limitelor tipurilor de cercetare si dezvoltare la care i se acorda acces Iranului la intrarea acordului in vigoare.

"Nu se pune problema unei sabotari de ultim moment", a declarat un oficial din cadrul administratiei Obama. "Constatam tactici iraniene standard, pentru care eram pregatiti", a adaugat el.

Insa sursele citate nu au dorit sa se pronunte in legatura cu posibilitatea unui acord pana la termenul-limita de vineri. Cele mai multe probleme, afirma sursele citate, necesita decizii politice la nivel inalt in cadrul conducerii iraniene, pe care aceasta ar putea sa nu doreasca sa le ia saptamana aceasta.

"Daca Iranul a luat decizia si spune ᅡbine, avem un acordᅡ, am putea sa avem un acord astazi (vineri) si termina redactarea acordului in vreo doua zile", a declarat un oficial de rang inalt din cadrul administratiei. "Dar ei ar putea sa aiba nevoie sa arate ca (ei) vor sa plece, pentru o perioada, si sa se intoarca mai tarziu. De asemenea, ei ar mai putea sa aiba nevoie sa se mai duca o data la liderul suprem", a adaugat el.

Durbin a precizat ca Obama a facut comentariile pe care le-a citat el inainte sa primeasca informatiile zilnice de la secretarul de Stat John Kerry, care este "varful de lance" al Statelor Unite la negocierile de la Viena.

"Eu cred ca este indiciul unei etape hotaratoare. El (Obama) a spus ca nu va ccepta un acord slab sau prost. Stie care este miza", a subliniat Durbin.

"Este posibil sa se ajunga la o limita, cand toata lumea are nevoie sa se duca acasa, sa se regrupeze, sa se gandeasca la unele lucruri si sa se intoarca sa finalizeze. Insa nimeni nu vrea o prelungire pentru o perioada mare, aici", a subliniat un diplomat.

Diplomati au anuntat ca fac progrese, in continuare, insa un diplomat occidental a recunoscut ca "se va ajunge la un punct in care nu mai facem progrese, iar atunci va fi veni vremea sa venim acasa".

Insa sursele citate au declarat ca niciunul dintre negociatorii care reprezinta cele sase mari puteri - Grupul 5+1 (membrii permanenti ai Consiliului de Securitate al ONU - China, Franta, Marea Britanie, Rusia si Statele Unite - plus Germania) - nu este ingrijorat de perspectiva unei eventuale prelungiri a negocierilor si ca vor ramane la negocieri atat timp cat sunt productive, iar pozitiile se apropie.

Intr-un editorial publicat in editia de miercuri a ziarului The Financial Times, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif scria ca "pentru a ajunge la ᅡdaᅡ este nevoie de curajul de a urca la inaltime, suficienta tarie pentru a fi flexibil, indrazneala de a rupe cu vechile obiceiuri si, mai presus de toate, o viziune pentru un viitor mai bun".

Potrivit surselor citate, negociatorii iranieni par sa aiba asteptari exagerate cu privire la calendarul si usurinta cu care pot parcurge pasii prevazuti in acord inainte ca sanctiunile sa fie anulate.

"Cea mai mare ingrijorare a noastra nu este ca nu sunt seriosi in aceasta privinta", a declarat un oficial de rang din cadrul administratioei. "Ei cred ca le va fi usor sa faca ceea ce au de facut. Aceste lucruri prevazute in tratat necesita timp. Le va fi dificil, din punct de vedere tehnic", apreciaza aceasta sursa.

Intrebat cum ar urma sa-si dea seama negociatorii daca sa plece sau sa ramana la masa negocierilor, un oficial de rang inalt din cadrul administratiei a raspuns, marti, "stii cand vine acel moment". "Ajungi intotdeauna intr-un loc in care te afli pe marginea prapastiei", a spus el, adaugand "fie te retragi de pe marginea prapastiei, fie cazi in ea".