Rusia reprezinta "cea mai mare amenintare" pentru securitatea nationala a Statelor Unite, spune seful desemnat al statului major interarme, generalul Joseph Dunford, care se pronunta in favoarea furnizarii de arme catre Ucraina, scrie AFP.

"Rusia reprezinta cea mai mare amenintare pentru securitatea noastra nationala", a declarat joi generalul Dunford, in cadrul audierii de catre comisia pentru fortele armate a Senatului american, in cadrul procesului de confirmare parlamentara.

Dunford a fost numit de Casa Alba pentru a-i lua locul actualului sef al statului major interarme, generalul Martin Dempsey. Dunford ar urma sa isi preia functia dupa aceasta vara, daca va fi confirmat de Senat.

Rusia este o "putere nucleara" care a "violat" suveranitatea unei tari independente, Ucraina, prin anexarea Crimeii, a explicat Dunford.

Acesta a subliniat insa ca este important ca militarii americani si rusi sa "mentina" o relatie bilaterala, pentru a evita incidente si neintelegeri.

El s-a pronuntat si in favoarea furnizarii de arme antitanc catre Ucraina, un pas pe care SUA a refuzat pana in moment sa-l faca.

La intrebarea senatorului John McCain, generalul a raspuns ca "din punct de vedere militar "este rezonabil ca noi sa furnizam acest armament Ucrainei".

"Fara acest tip de sustinere, nu vor fi capabili sa se apere in fata unei agresiuni rusesti", a spus el.

Printre celelalte amenintari la adresa securitatii nationale americane, generalul Dunford a enumerat Coreea de Nord, gruparea terorista Statul Islamic si China.