Guvernul Tsipras, companiile si chiar micile afaceri au decis, in plina criza, sa ofere gratuitati cetatenilor greci, asa-numitele “freebies”, transmite Al-Jazeera. Mijloacele de transport public ofera acces gratis la servicii, marile companii de telecomunicatii arunca cu minute, mesaje si trafic de internet catre abonati, iar un lant de brutarii ofera paine gratis somerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap si famililor cu trei sau mai multi copii, mai aminteste Al-Jazeera.

Sistemul de transport public din Atena a oferit, in ultima saptamana, acces gratis la metrou, autobuz si tramvai si va continua aceste servicii pana duminica, potrivit Al-Jazeera. Tariful normal este de 1,2 euro pentru un bilet dus-intors. Presa din Grecia sustinea, saptamana trecuta, ca gaura la buget provocata de decizia guvernului de a oferi acces gratuit la mijloacele de transport public este de 4 milioane de euro.

Un pensionar din Atena a sustinut ca “Accesul gratuit la autobuz e singurul lucru bun care a iesit din toata treaba cu austeritatea”, potrivit Al-Jazzera.

Intre timp, marile companii de telecomunicatii se intrec in oferte. Pe 30 iunie, la o zi de la introducerea controlului capitalului, Vodafone a oferit pentru toti abonatii sai 300 de minute, 300 de mesaje si 300 de MB trafic de internet. A doua zi, principalalul competitor Cosmote a raspuns, oferind 400 de minute si 400 de mesaje gratuite pentru clienti, pentru a sustine “nevoia abonatilor de a comunica mai des in aceste zile”, relateaza Al-Jazeera. Oferta celor doua companii a expirat.

Potrivit Al-Jazeera, lantul de brutarii al companiei Fournos Venetis s-a implicat imediat dupa inchiderea bancilor, distribuind gratuit paine somerilor, pensionarilor, famililor cu trei sau mai multi copii si persoanelor cu dizabilitati.

“Inainte de toate noi ne iubim tara. Aceasta afacere a inceput acum 67 de ani. Clientii nostri ne-au sustinut permanent, iar acum este momentul sa-i ajutam noi pe ei in aceasta perioada dificila”, a declarat directorul executiv al Fournos Venetis, Panayiotis Monemvasiotis, citat de Al-Jazeera.

Monemvasiotis a amintit ca afacerea condusa de el isi plateste angajatii si furnizorii cu bani cash. “Am depozitat bani cash pentru ca ne asteptam si ne pregateam pentru o astfel de situatie”, a completat el. De altfel, aceasta practica a fost adoptata si de lantul de supermarket-uri Sklavanitis, care a oferit, de asemenea, sticle de apa celor care stateau la coada la bancomate.

Micile afaceri sunt si ele afectate de criza, in ciuda ofertelor practicate, retragerile de numerar sunt limitate la 60 de euro, deci este o suma fixa care poate sa fie cheltuita de clienti, relateaza Al-Jazeera.