Fostul premier moldovean Iurie Leanca, deputat neafiliat, a insistat, joi, asupra urgentarii negocierilor pentru formarea unui nou guvern la Chisinau, care ar trebui sa invite misiunea Fondului Monetar International (FMI) pentru semnarea unui nou memorandum, relateaza Agerpres, citand agentia de presa IPN. In caz contrar - avertizeaza Iurie Leanca - Republica Moldova va intra in incapacitate de plata, mai ales ca Uniunea Europeana a anuntat ca a suspendat sprijinul financiar de circa 47 de milioane de euro pe care urma sa-l acorde Republicii Moldova.

Intr-o declaratie pentru presa, Leanca a afirmat ca in urma sistarii finantarii de catre UE si in lipsa unui nou memorandum cu FMI, Republica Moldova pierde circa 2 miliarde de lei moldovenesti, existand pericolul de a nu mai exista banii necesari pentru achitarea pensiilor si a salariilor.

Politicianul a invitat cele trei partide proeuropene - Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Democrat (PDM) si Partidul Liberal (PLM) - care nu reusesc sa se puna de acord asupra viitorului guvern, sa priveasca atent situatia in care a ajuns Grecia dupa ce la putere a venit un partid populist.

''Si Republica Moldova are astfel de partide'', a spus el, amintind de Partidul Socialistilor al lui Igor Dodon si Partidul Nostru, condus de Renato Usatii. In lipsa unui compromis al taberei proeuropene, Republica Moldova ar putea ajunge la fel ca Grecia sau chiar mai rau, a mai avertizat fostul premier.

Seful delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola, a anuntat zilele trecute ca Bruxellesul a suspendat sprijinul financiar pentru Republica Moldova pana la crearea unei majoritati parlamentare, investirea unui guvern si lansarea discutiilor cu FMI.