Uniunea Europeana va ajuta tarile din Balcani si Ungaria sa faca fata fluxului de imigranti ilegali, a declarat miercuri la Belgrad cancelarul german, Angela Merkel, care face un turneu in regiune.

"Italia si Grecia au fost primele alegeri ale imigrantilor (...), dar in iunie si iulie situatia s-a schimbat mult, imigrantii cauta tot mai mult sa treaca prin tarile din Balcani, asa ca noi vom ajuta aceste tari", a declarat Angela Merkel dupa o intrevedere cu premierul sarb, Aleksandar Vucic, scrie AFP.

Cancelarul german a constat ca Ungaria si Serbia sunt afectate de sistemul actual de cereri de azil care "nu functioneaza".

Ministrii de Interne din tarile membre ale UE cauta o solutie, a adaugat Merkel. Potrivit Ministerului sarb de Interne, peste 34.000 de persoane au cerut azil in Serbia de la inceputul anului.

In Ungaria, Parlamentul a votat luni, cu o larga majoritate, legile pentru ridicarea de-a lungul celor 175 de kilometri de granita cu Serbia a unui gard care sa impiedice fluxul de imigranti ilegali ce incearca sa ajunga in Europa de Vest prin aceste doua tari.

Anuntul facut luna trecuta cu privire la constructia gardului a atras critici din partea Belgradului si Bruxellesului. Angela Merkel si Aleksandar Vucic au afirmat ca ridicarea de ziduri "nu este o solutie". Serbia nu este membra a Uniunii Europene, dar ofera acces terestru in patru tari din UE: Bulgaria, Croatia, Romania si Ungaria. Cancelarul german a sosit la Belgrad venind de la Tirana unde a inceput miercuri la pranz un turneu in mai multe tari din Peninsula Balcanica.

Merkel se va afla joi la Sarajevo.