Vladimir Putin a afirmat miercuri ca Rusia poate rezolva impreuna cu China toate provocarile si dificultatile curente, potrivit agentiei oficiale a Federatiei ruse, Tass.

"Suntem cu totii constienti de dificultatile cu care ne confruntam amandoi in domeniul economic si al politicii internationale, dar, alaturandu-ne eforturile, vom depasi fara indoiala toate problemele si sarcinile din fata noastra", a spus liderul rus, la inceputul intalnirii cu omologul sau chinez, in marginea summitului BRICS.

Cu o zi in urma, un purtator de cuvant al ministerului chinez de Externe afirmase ca Beijingul este pregatit sa faca pasi inainte in parteneriatul strategic cu China.

"Intentionam sa avansam cooperarea reciproca, in special in domenii strategice, pe baza beneficiilor reciproce", a spus diplomatul, comentand o declaratie a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care spusese ca Rusia si China ar putea coopera in constructia de motoare pentru rachete.

Rusia gazduieste miercuri summiturile tarilor emergente BRICS si Organizatiei Cooperarii de la Shanghai (SCO), o alianta eurasiatica economica si militara, relateaza DPA in pagina electronica, potrivit Mediafax.

Dublul summit ii ofera presedintelui rus Vladimir Putin oportunitatea sa reafirme prezenta Moscovei pe scena mondiala, in contextul infruntarii Occidentului.

Putin urmeaza sa se intalneasca cu liderii Chinei si Iranului in cadrul acestui eveniment, care va avea loc pana sambata, in orasul rusesc Ufa, la aproximativ 1.200 de kilometri est de Moscova.

Punctul culminant urmeaza sa fie lansarea Bancii BRICS, considerata o provocare la adresa dominatiei financiare occidentale.

Asa-numita Noua Banca pentru Dezvoltare va fi dotata initial cu un capital de 50 de miliarde de dolari, la care cele cinci tari membre BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - au contribuit in mod egal cu cate zece miliarde de dolari.

Putin si omologul sau chinez Xi Jinping urmeaza sa discute despre cooperarea economica si despre "probleme-cheie de pe agendele internationala si regionala", potrivit site-ului evenimentului.

El urmeaza sa se intalneasca si cu omologul sau iranian Hassan Rohani. Rusia detine presedintia SCO anul acesta, iar Iranul are statut de observator.

Moscova insista sa-si demonstreze influenta la nivel global, in contextul in care economia rusa, aflata in dificultate, urmeaza sa se contracte cu aproximativ 3% anul acesta, din cauza sanctiunilor dure pe care i le-a impus Occidentul in legatura cu criza din Ucraina.

Rusia este singura tara care gazduieste ambele summituri SCO si BRICS. Acest lucru s-a mai intamplat la primul summit al economiilor emergente, in orasul rusesc Ekaterinburg, in 2009, inainte ca Africa de Sud sa se alature grupului.