Membrii eurozonei au acordat Greciei termen pana la sfarsitul saptamanii pentru a veni cu propuneri noi de masuri pe care sa le ia in schimbul ajutorului financiar de care este nevoie pentru ca tara sa nu paraseasca blocul monedei unice. Surse informate au declarat Reuters ca bancile grecesti mai au bani gheata doar pana miercuri sau joi, chiar si in conditiile in care sunt restrictii la retragerile de cash de la bancomate. Alexis Tsipras s-a adresat miercuri dimineata Parlamentului European, cerand reforme credibile, care sa nu afecteze doar o parte a poporului grec. Premierul grec a primit si declaratii de sustinere, dar si numeroase critici dure.

Tsipras, intre presiunea Syriza si cea a creditorilor internationaliFoto: Agerpres/AP

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de miercuri:

22.30 Lagarde: O restructurare a datoriei Greciei este "necesara". "O restructurare a datoriei (...) este, in opinia noastra, necesara in cazul Greciei pentru a avea o datorie viabila", a declarat sefa FMI, Christine Lagarde, in cursul unei conferinte la Washington, adoptand o pozitie contrara cu cea a europenilor, care resping pentru moment o asemenea optiune. "Ramanem pe deplin angajati pentru a gasi o solutie", a mai afirmat Lagarde.

22.10 Bancile grecesti vor ramane inchise toata saptamana, iar limita de retragere de 60 de euro pe zi de la bancomate va fi aplicata in continuare, a anuntat televiziunea publica elena, potrivit Reuters.

21.00 Premierul portughez Pedro Passos Coelho solicita ca o eventuala unda verde din partea tarilor din zona euro pentru noua cerere de ajutor formulata de Grecia sa fie insotita in mod obligatoriu de conditii.

"La ultimul summit al zonei euro, toti s-au aratat dispusi sa ofere mai mult ajutor Greciei. Dar sa ceri un imprumut fara conditii, acest lucru nu exista nici in Grecia, nici in alta parte a lumii", a pledat el in cursul unei dezbateri in Parlament. "Nimeni nu santajeaza Grecia. Ce i-a imprumutat Europa Greciei in ultimii ani nu a fost dat niciunei alte tari", a afirmat premierul portughez, inainte de a adauga ca "toate tarile europene fac sacrificii".

19.43 BCE a mentinut neschimbat actualul nivel al creditelor de urgenta (ELA) acordate bancilor grecesti.

18.09 Propunerile formulate de Atena sunt "echilibrate" si "pozitive", spune premierul francez Manuel Valls.

17.24Criza din Grecia va avea consecinte economice pentru Bulgaria, pentru ca noi facem comert cu vecinii nostri, exista bulgari care lucreaza in Grecia si daca ei revin pe piata de munca bulgara, somajul ar putea creste, a declarat miercuri vicepremierulpentru afaceri europene Meglena Kuneva. Un alt motiv de ingrijorare este eventuala incapacitate a Greciei de a reusi sa co-finanteze proiectele comune cu Bulgaria, cum este cazul interconexiunii de gaz - BTA/Agerpres

17.11Un sondaj facut de Reuters intre economisti indica acum o probabilitate de 55% pentru un Grexit, fata de 45% saptamana trecuta

16.23Alex Stubb, ministrul finlandez de finante pune sub semnul cifrei cinci situatia Greciei. "5-5-5. Cinci ani dificili. Cinci luni confuze. Cinci zile interesante. O solutie trebuie gasita pana duminica. Intr-un fel sau altul", a scris Stubb pe Twitter.

16.00Farage a avut in plenul PE o pancarta pe care scria OXI (Nu, in limba greaca) dar Juncker, presedintele Comisiei Europene, s-a dus si i-a confiscat-o, a scris pe Twitter europarlamentarul Siegfried Muresan comentand ca "Juncker a castigat cateva puncte in fata populistilor europeni".

15.34Purtatorul de cuvant al ministerului german de finante a declarat ca nu exista nicio sansa ca Berlinul sa sprijine orice masura car ar fi considerata ca reducere a datoriei Greciei

15.23Grecia va emite un decret ministerial pentru extinderea "vacantei" bancare - surse Reuters

15.17Grecia promite sa implementeze reforme in sistemul de pensii si de impozite in incercarea de a obtine un imprumut pe trei anipentru plata obligatiilor din serviciul datoriei, potrivit unei scrisori prin care se solicita finantare de la partenerii europeni - Reuters.

14.32Donald Tusk, presedintele Consiliului European: Moralitatea inseamna sa-ti platesti datoriile. Sursa crizei grecesti sunt cheltuielile excesive, nu moneda unica. (...) Acesta este cu adevarat ultimul apel pentru trezirea la realitate.

Tusk a trimis si o aluzie clara la apropierea lui Tsipras de Putin: "Cauta ajutor printre prieteni si nu printre inamici, mai ales daca nu te pot ajuta"

14.22 Tsipras vorbeste iar in fata plenului PE, dupa trei ore de dezbateri: Nu am niciun plan secret pentru Grexit. Vreau un acord viabil, pentru asta lupt. (...) Nu vrem noi imprumuturi pentru a le plati pe cele vechi. (...) Maine, din nou, vom veni cu cateva propuneri foarte specifice".

14.13 Sansele ca Grecia sa paraseasca zona euro in acest an sunt mai mari ca niciodata, a anuntat bookmaker-ul britanic William Hill. Ultimele cote de 5/4 implica sanse de circa 45% pentru un Grexit inainte de sfarsitul lui 2015, fata de cota de 6/4 (circa40%) care era oferita la inceputul acestei saptamani - Reuters

13.50 Reuniunea Eurogroup de miercuri ce trebuia sa discute cererea de ajutor a Atenei a fost anulata. Totusi comisia de lucru a Eurogrupului se va intalni pentru a studia ultimele propuneri ale Greciei.

13.44Rusia nu este in pozitia de a ajuta la rezolvarea crizei elene a datoriei a declarat Andrei Kostin, directorul executiv al VTB, a doua banca din Rusia ca marime. "Este problema Europei. Europa a creat-o si ar trebui s-o rezolve singura. Nu cred ca Rusia este in pozitia sa ajute", a spus Kostin in marja summit-ului BRICS sin orasul rusesc Ufa.

13.21Grecia va aluneca in "revolte si haos" daca nu se gaseste un acord care sa-i asigure viitorul in zona euro, a avertizat azi Christian Noyer, guvernatorul bancii centrale a Frantei si membru in consiliul Bancii Centrale Europene (BCE). El spus, de asemenea, ca BCE nu va mentine la infinit fondurile de urgenta ce tin in viata bancile grecesti.

12.53 ESM (Mecanismul European de Stabilitate) a confirmat ca in aceasta dimineata a primit o noua cerere de imprumut din partea Atenei. Ministrii de finante vor lua in considerare cererea, adresata formal presedintelui Eurogroupului, Jeroen Dijsselbloem, intr-o conferinta ce va fi tinuta miercuri

12.18Proiectul european a inceput sa moara, a spus Nigel Farage. "Planul a esuat, intreaga zona mediteraneeana s-a trezit ca are moneda gresita. A aparut un nou zid al Berlinului, se numeste euro", a declarat liderul euroscepticilor britanici - The Guardian

Expresia lui Tsipras in momentul in care Farage i-a cerut sa paraseasca zona euro:

12.07Fostul premier belgian Guy Verhofstadt, in prezent eurodeputat: "Sunt furios pe Tsipras pentru ca am mers ca somnambulii catre un Grexit de cinci ani, iar acum alergam spre el cu ochii deschisi. (...) Aceasta nu este o dezbatere de tipul ce a fost mai intai, oul sau gaina. Tsipras trebuie sa vina in intampinare cu un program de reforme mai intai".

11.46 Replica extrem de dura din partea eurodeputatului german Manfred Weber: "Domnule Tsipras, extremistii Europei va aplauda. V-ati inconjurat cu prietenii gresiti. Nu mai mintiti oamenii, taierea datoriei nu va afecta bancherii, va lovi in asistente medicale din Slovacia si in functionari publici din Finlanda" - The Guardian

11.34 Alexis Tsipras a spus in fata eurodeputatilor ca Grecia are nevoie de o intelegere cu vecinii sai care sa arate ca "exista lumina la capatul tunelului" si care sa aduca reforme credibile si necesare: In ultimii cinci ani, reformele care au fost luate au apasat doar asupra unei parti a poporului grec.

"Trebuie sa gasim o baza in care sa reusim pe temelia unei dezvoltari sustenabile", a declarat premierul elen.

"Am trimis o solicitare catre Fondul de Stabilitate Monetara si speram sa ajungem la un acord".

11.24Avem doar patru zile pentru a gasi un acord definitiv, a declarat in Parlamentul European Donald Tusk, presedintele Consiliului European - Reuters

11.18O intelegere intre Grecia si partenerii sai din zona euro este inca posibila, a declarat comisarul pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, pentru BBC, adaugand ca viitorul blocului monedei euro este in joc in aceste negocieri, informeaza Reuters.