Organizatia pentru drepturile omului Amnesty International a cerut Ungariei sa aplice proceduri "corecte si eficiente" imigrantilor ilegali care ajung la granitele sale, scrie Mediafax.

Aproape toti imigrantii care ajung in Ungaria din Grecia via Macedonia si Serbia au afirmat ca sunt supusi abuzurilor sau altor practici ilegale, a afirmat Amnesty International intr-un raport prezentat marti la Budapesta.

Amnesty le cere autoritatilor ungare sa evalueze de la caz la caz cererile de azil, sa ofere dreptul la recurs si sa ofere protectie impotriva abuzurilor, a declarat intr-o conferinta de presa Todor Gardos, manager de campanie al Amnesty pentru Balcani.

In plus, autoritatile au trebui sa recurga la detentie doar in ultima instanta. "Acesti oameni sunt nevoiti sa plece in aceste calatorii si ceea ce ii atrage in Ungaria este ca cererile lor de azil sunt procesate mai rapid si au sanse mai mari de a primi protectie decat in Serbia sau Macedonia", a precizat Gardos.

Marta Pardavi, copresedintele Comisiei Helsinki din Ungaria, a afirmat ca legislatia privind azilul adoptata luni de Ungaria inseamna ca dupa jumatatea lunii august cererile de azil vor fi respinse automat si solicitantii vor fi retrimisi in Serbia.

Este clar, din declaratiile martorilor, ca Serbia, Macedonia si Grecia nu pot fi considerate tari sigure pentru ca prevederile lor privind refugiatii sunt neadecvate, a precizat Pardavi.

Potrivit noului sistem ungar, refugiatii vor avea la dispozitie doar trei zile pentru a lansa un apel, iar tribunalele trebuie sa dea o decizie in termen de opt zile, ceea ce inseamna ca solicitantii de azil probabil nu vor obtine o audiere, a adaugat ea.

Parlamentul de la Budapesta a votat luni legislatia care permite inasprirea regulilor privind regulile de azil, oferind baza legislativa pentru ridicarea unui gard la frontiera cu Serbia din sudul tarii, menit sa micsoreze fluxul de migranti ilegali.