China vrea sa isi doteze armata cu un bombardier strategic cu raza lunga de actiune, capabil sa efectueze in special misiuni in Pacific, scrie Le Monde.

Ideea ar fi primit deja sprijinul presedintelui Xi Jinping, adept al construirii unei forte aeriene de natura "strategica", altfel spus "dotata cu capacitati ofensive si nu doar defensive, cum este cazul in prezent", dupa cum afirma Wang Yan’an, redactor sef adjunct al revistei chineze specializate Aerospace Knowledge, citata marti de China Daily.

Aviatia Armatei Populare de Eliberare (APL) "trebuie deci sa detina un bombardier strategic cu raza lunga de actiune, fara care nu se poate vorbi despre o forta strategica", potrivit acestui expert. Instructiunile presedintelui Chinei "au fost reinnoite in mai prin planificarea strategiei " intr-o Carte Alba, potrivit cotidianului. Calificativul "strategic" era pana in prezent rezervat "corpului 2 de artilerie" al APL, insarcinat cu rachete nucleare.

Dedicand subiectului o pagina intreaga, cotidianul oficial prezinta provocarile si mizele acestui proiect, care ar urma sa dureze mai multi ani, avand in vedere intarzierea inregistrata de aeronautica militara chineza. Viitorul avion ar trebui sa aiba o raza de actiune de 8.000 de kilometri si o capacitate de incarcatura de 10 tone de bombe. Acesta ar putea astfel sa loveasca "al doilea lant de insule", care definesc in ochii strategilor chinezi "perimetrul de aparare maritima a tarii", potrivit sursei citate.

Primul lant "desemneaza o serie de insule mergand de la Japonia, in nord, pana in Taïwan si Filipine in sud", in timp ce al doilea "merge de la nord, insulele Bonin (arhipelagul japonez Ogasawara) pana, spre sud, la insulele Marianne si Caroline", precizeaza sursa citata.

Model depasit

Fortele aeriene chineze dispun in prezent de un model de bombardier strategic, H-6, inspirat din anticul Tu-16 sovietic al anilor 1950, "Badger", in clasificarea NATO. Versiunea sa chinezeasca modernizata (H-6K), subsonica, este capabila sa transporte sase rachete de croaziera.

Ziarul evoca posibilitatea de inspirare din viitorul avion rusesc Tu-160, un bombardier greu supersonic cu geometrie variabila. Dar acesta nu este invizibil si cotidianul exclude posibilitatea conceperii unui echivalent al B-2 americanilor de la Northrop Grumman, care ar reprezenta "o provocare tehnologica si financiara" insurmontabila pentru China. Alte ziare chinezesti evoca o perioada de zece ani pentru punerea la punct a unui astfel de avion.