Marea Britanie organizeaza marti ceremonii pentru comemorarea a zece ani de la atacurile teroriste din Londra, de la 7 iulie 2005, soldate cu moartea a 52 de persoane, intre care si o romanca, si ranirea a peste 700 de oameni, relateaza BBC, citat de Mediafax. O slujba religioasa va avea loc la Catedrala St. Paul's, la care vor participa membri ai familiilor celor care au murit in atacurile ce au vizat trei trenuri de metrou si un autobuz, dar si unii dintre cei raniti in atentate. Numele celor 52 de victime vor fi citite in cadrul ceremoniei, care incepe la ora 11.00 (13.00, ora Romaniei).

Un moment de reculegere va fi tinut in timpul ceremoniei si in reteaua de transport in comun londoneza la ora locala 11.30 (13.30, ora Romaniei), cand metrourile si autobuzele se vor opri, daca pot face acest lucru in siguranta.

Dupa momentul de reculegere, la Catderala St. Paul's vor fi aruncate petale de flori si patru lumanari vor fi aprinse, cate una pentru fiecare loc vizat de atentate.

Momentul solemn va fi respectat si la turneul de tenis de la Wimbledon, unde partidele vor incepe la 11.45 (13.45, ora Romaniei), in loc de 11.00 (13.00, ora Romaniei).

"La zece ani de la atacurile din 7/7 din Londra, amenintarea terorismului continua sa fie pe cat de reala, pe atat de sangeroasa - uciderea a 30 de britanici nevinovati aflati in vacanta in Tunisia aminteste in mod brutal acest fapt. Dar niciodata nu ne vom lasa intimidati de terorism", a declarat premierul britanic David Cameron.

O ceremonie va avea loc si la Memorialul 7 iulie din Hyde Park, la care va participa si printul William.

Intre timp, calatorii sunt indemnati sa "mearga impreuna" pe jos ultima statie a calatoriei lor cu metroul sau autobuzul, pentru a comemora victimele atacurilor si a da dovada de unitate. Initiativa aminteste orele care au urmat atentatelor, cand mii de oameni au fost nevoiti sa se intoarca acasa pe jos pentru ca transportul public era inchis.

Atentatele, comise de patru kamikaze care aveau legaturi cu al-Qaida si purtau rucsacuri cu explozibili, au fost cele mai grave de pe teritoriul britanic.

Pe 7 iulie 2005, la scurt timp dupa ora 8.50 (10.50, ora Romaniei), trei explozii s-au produs la metroul londonez: 26 de persoane au fost ucise in statia Russell Square de pe linia Piccadilly, in timp ce pe linia Circle sase persoane au murit in statia Edgware Road si alte sapte in statia Aldgate. Aproape o ora mai tarziu, un al patrulea dispozitiv exploziv a fost detonat intr-un autobuz double-decker de pe linia 30, in Tavistock Square, provocand moartea a 13 persoane.

Printre cele 52 de victime figureaza si o romanca, Mihaela Otto, un tehnician dentar in varsta de 42 de ani, care locuia la Londra impreuna cu sora si cu mama ei.

Atacurile au fost comise de Mohammad Sidique Khan (30 de ani), Shehzad Tanweer (22 de ani), Hasib Hussain (18 ani) si Germaine Lindsay (19 ani). Cei patru aveau legaturi cu reteaua terorista al-Qaida din Pakistan si Afganistan.