Surse Reuters: Europenii au incercat sa blocheze un raport FMI despre datoria Greciei care arata ca finantele publice elene nu sunt sustenabile
Raportul mai arata ca Grecia va avea nevoiie de cel putin alte 50 miliarde de euro, in urmatorii 3 ani, pentru a se mentine pe linia de plutire.
Publicarea proiectului Analizei de Sustenabilitate a Datioriei dezvaluie o disputa dintre Bruxelles si creditorul international cu sediul la Washington, care a fiert in spatele usilor inchise in ultimele luni.
Premierul grec Alexis Tsipras a citat raportul intr-un discurs televizat in care a facut apel la alegatori sa spuna "NU" termenilor de austeritate din acordul propus de creditorii internationali.
Nu este clar daca documentul FMI va influenta opiniile alegatorilor greci, impartite aproape la egalitate intre a alega "DA" sau "NU" la un referendum in care este pus in joc viitorul Greciei in zona euro.
"Ieri s-a produs un eveniment de o importanta politica majora. FMI a publicat un raport asupra economiei grecesti care reprezinta o mare razbunare pentru guvernul grec pentru ca confirma ceea ce este evident - ca datoria Greciei nu este sustenabila", a declarat Tsipras.
In cadrul unei intalniri desfasurate miercuri la sediul FMI, membrii europeni au pus sub semnul intrebarii momentul publicarii raportului, in conditiile in care conducerea FMI a propus ca acest lucru sa se intample, fara preaviz, cu 3 zile inaintea referendumului crucial, au declarat sursele.
Nu s-a tinut un vot pe acest subiect, insa membrii europeni ar fi fost oricum depasiti numeric iar autoritatile de la Washington, cea mai puternica voce din FMI, erau in favoarea publicarii, au mai precizat sursele.
Europenii mai erau ingrijorati ca raportul ar putea distrage atentia de la un punct de vedere pe care il impartasesc cu FMi, si anume ca guvernul Tsipras, in cele 5 luni de la preluarea puterii, a distrus o economie fragila care incepea sa isi revina.
"Nu a fost o decizie usoara. Nu traim intr-un turn de clestar. Insa UE trebuie sa inteleaga ca nu totul poate fi decis in baza imperativelor proprii", a declarat o sursa din FMI implicata in dezbaterea privind momentul publicarii.
Boardul FMI a avut in vedere toate argumentele, inclusiv riscul ca documentul sa fie politizat, insa viziunea dominanta a fost ca dovezile si datele trebuie sa fie prezentate transparent inainte de referendum.
"Faptele sunt incapatanate. Nu poti sa ascunzi faptele pentru ca ar putea fi exploatate", a mai afirmat sursa FMI.
Purtatoarea de cuvant a Fondului, Angela Gaviria, a refuzat sa comenteze pe acest subiect.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Din ce in ce mai des, "democratia" parlamentara isi arata perfidia si totodata, ne demonstreaza ca este nevoie de o schimbare radicala.
Daca vom fi destul de inteligenti, vom gandi si pune in aplicare un nou sistem politic in care rigorile contractuale sa stea la baza si astfel escrocherimea, mincinosii si incompetentii sa nu mai poata accede la putere dar daca ne vom lasa in voia sortii, totul se va termina intr-o anarhie distructiva care va precede o dictatura groaznica.
Inca nu este prea tarziu.
cat despre schimbarea sistemului, mi-e teama ca nu e chestie de inteligenta vointa sau determinare... e greu sa iei osul din gura cainelui (din gura javrelor in acest caz)... resursele pe care le au la dispozitie sunt nu numai MARi dar sunt mai ales usor de obtinut pentru ca nu implica vreo activitate productiva, consumatoare de timp ci necesita doar ticalosia si tupeul ordinar de a deturna / fura... din resursele respective se finanteaza SI un intreg subsistem de sustinere format din asa-zisii birocrati - o alta minoritate de paraziti si captivi, care asigura prin "activitatea" lor logistica si mecanismele care genereaza aparenta de legitimitate a sistemului... si nu in ultimul rand marketingul: resursele finanteaza corespunzator SI un complex aparat de propaganda - alti ticalosi ordinari care-si vand constiinta si competentele(?) pe 2 arginti - prin intermediul careia este "educata" si manipulata majoritatea spre abandonul propriilor interese...
avand atat de mult de pierdut jigodiile nu se vor impiedica de banalitati precum logica sau morala si nu se vor lasa "detronati" din pozitiile in care s-au cocotat abuzand ordinar de comoditatea, prostia sau bunul simt al celorlalti... din aceste considerenta schimbarea va fi invariabil violenta si din pacate vom avea parte intradevar de anarhia inerenta unei astfel de rasturnari...
si avand in vedere ca ura este printre cele mai, daca nu cel mai puternic sentiment in panoplie, UNII vor experimenta mult mai multa "anarhie" decat ceilalti... instrumentele, cozile de topor, trompetele - se aude si acolo in spate?
Istoria ne demonstreaza ca, dupa fiecare rasturnare violenta a unui sistem (regim), apar alte gunoiae, mult mai toxice.
Acum, poate ca pentru prima data in istorie, avand posibilitatea fizica (net-ul) de a putea face schimb de idei si a populariza noul sistem politic, putem schimba vechiul sistem prin vot, alegand in legislativ partidul (partidele) care s-au infiinta tocmai pentru a face aceasta schimbare, urmand ca acesta, prin parghiile legale existente, sa aduca la Constitutie modificarile necesare pentru implementarea noului sistem.
Doar asa, fara violenta si prin votul majoritar al cetatenilor, se va putea instaura un nou sistem politic echitabil, pe care cetatenii l-au elaborat ei insisi.
Totul e, sa vrem.
sry... no harm ment dar asta e idealism... si naivitate...
schimb de idei si popularizarea pe net? cine crezi ca va modera? cine crezi ca vor fi cei mai "vocali" intr-o presupusa astfel de dezbatere? citeste de sus pana jos comentariile la acest articol si vei intelege la ce ma refer... net-ul este intradevar o oportunitate... dar este pentru toata lumea... crezi ca EI nu stiu de net? sau crezi ca ignora? sau crezi ca nu il folosesc deja? cu ajutorul resurselor pe care le au la dispozitie pot sa inroleze / sa perverteasca / sa manipuleze direct sau indirect, subtil sau agresiv prin persuasiune sau cand e nevoie chiar santaj lideri de opinie, de competenta, oratori, specialisti IT, psihologie...... etc... in aceste conditii, cu astfel de "actori" dezbaterea "publica" ar fi o noua fundatura care ar genera, in cel mai bun caz, eventual iluzia unei schimbari... singura solutie viabila este sa ii fortezi sa abandoneze butoanele demonstrandu-le intr-un fel sau altul ce risca, ce au de pierdut insistand sa pastreze puterea
dreptatea, moralitatea, loialitatea, chiar si bunul simt sunt pasari rare astazi si par a nu mai reprezenta calitati... dupa cum nici "violenta" nu mai inseamna neaparat revolutie populara, lupte de strada, Bastilia sau Potemkin... societatea a evoluat... "violenta" de asemenea...
Sunt convins ca o shimbare reala nu este posibila de pe azi pe maine dar ca aceasta schimbare sa poata dainui, trebuie sa fie construita pe baze solide, adica tocmai pe dorinta cetateanului de a-si schimba soarta in bine, constientizand ca intr-o societate echitabila, el este angajatorul iar alesul nu este stapanul ci angajatul sau, care trebuie sa ii slujeasca.
De aceea am spus ca, daca exista vointa de schimbare in masa de alegatori, acestia vor vota partidele care au in programul lor schimbarea sistemului politic iar daca aceasta vointa nu exista, degeaba este rasturnat actualul sistem pentru ca noul sistem nu va avea sprijinul popular de care are nevoie pentru a putea functiona si se va transforma automat in dictatura.
Nu sunt adeptul "binelui cu forta" pentru ca dragostea cu forta, se numeste viol.
Ca un democrat, convins, ce sunt, raman la convingerea mea ca o schimbare, adevarat benefica pentru cetatean, este aceea pe care acesta si-o doreste iar rolul meu, de simplu cetatean, este sa imi exprim parerile asupra actualului sistem si sa propun solutiile pe care le consider eu bune, pentru a indrepta situatia.
Daca si altii considera ca propunerile mele sunt bune si vom fi destul de multi incat sa accedem in legislativ, inseamna ca schimbarea va fi posibila fara minciuni escrocherii sau violente ci prin vot si lege.
cat despre "binele cu forta" acesta ESTE deja in vigoare prin intermediul mult-laudatului "stat de drept"... viata reala sub "dictatura" acestei sintagme este cea mai buna exemplificare a potentialului de manipulare / denaturare de care este capabil "sistemul"... in teorie esenta notiunii este una buna si este popularizata intensiv - chiar excesiv - creand astfel o adevarata hipnoza pentru cei ce aspira sa traiasca intr-o societate cu o forma de organizare corecta si echilibrata... situatie de care profita, ba chiar abuzeaza din plin "sistemul" de putere contemporan care flutura asidu capa rosie brodata cu cuvintele magice prin fata ochiilor naivilor distragand atentia de la celelalte aspecte la fel daca nu mai importante... statul este atat de drept pe cat de drepte sunt "legile" care il intemeiaza si / sau pe cat de "drepte" sunt institutiile menite sa aplice numitele legi...
practic atat cei care legifereaza cat si cei care aplica, controleaza sau judeca sunt persoane fizice inainte de a fi institutii... indivizi cu propriile agende, preferinte, moduri de gandire, interese... "statul de drept" ramane astfel numai o eticheta frumoasa, mare si colorata lipita de niste smecheri cu "dibacia" ordinara caracteristica "sistemului" pe ambalajul unui produs cu compozitia toxica pozitionata astfel incat sa acopere "ingredientele"... spre satisfactia prostilor care cumpara si papa ghidandu-se (numai) dupa ambalaj...
Si atunci propune FMI ca o parte din datoria grecilor care traiesc de ani de zile pe picior mare din IMPRUMUTURI uriase sa fie stearsa!!
Sa luam cazul Germaniei are de recuperat sume uriase de la Grecia, o parte din imprumuturile acordate Greciei plus o parte din titlurile de stat emise de Grecia si cumparate de statul german!
"1. Grecia intra in incapacitate de plata dar ramane in zona euro
Germania va avea in acest caz o descoperire de 61.5 miliarde de euro in imprumuturi acordare Greciei dar care se amortizeaza in intr-o perioada foarte lunga de timp. Vorbim despre anul 2054.
2. Grecia ajunge insolvabila si totodata iese din zona euro
In aceasta situatie, Germania va pierde 84.5 miliarde de euro."(din CAPITAL)
Dna Merkel va trebui sa-i explice pensionarului german de ce acesta primeste o pensie medie de 750 Euro in timp ce pensionarul grec are o pensie medie de 1000 Euro din banii imprumutati ani de zile de la Germania!
Am vazut acum vreo luna un documentar pe DIGI 24, la DIGIPEDIA despre pensiile germanilor, multi dintre ei continua sa munceasca dupa pensioanre din cauza ca pensiile sunt insuficiente, ce le poti explica acestor pensioanri germani?!
La fel celelalte state creditoare din UE!
Asta-i marea problema, aceste state au pompat ani de zile miliarde de Euro in Grecia si acum nu-si mai pot recupera miliardele de Euro!
Cum sa continue sa pompeze in falimentara Grecie, asa cum vrea FMI?!
FMI poate sa trancaneasca multe, FMI traieste tot din banii contribuabililor mondiali, NU produce FMI bani!
Lor le convine sa vorbeasca despre stergerea datoriilor Greciei, FMI NU trebuie sa explice alegatorilor sumele uriase aruncate ca grecii sa traiasca pe picior mare!
Acum asta este mentalitatea unor milioane de greci, evaziune cat cuprinde, Va fi imposibil sa ii aduci de buna voie la o viata normala. Adica : Atat avem atat platim salarii/pensii atat cheltuim. Nimic mai mult.
Actiunile lui Tsipras sunt foarte ciudate, parca obiectivul este sa destabilizeze si sa creeze haos. Pare tot mai clar ca este sustinut (finantat ??) de cineva din umbra. Cine oare ? Ghicitoare.
Grecia care a împrumutat voluntar bani peste măsură, şi FMI, care a sfătuit prost Grecia, şi a împrumutat tot voluntar, alături de alte bănci şi instituţii, inclusiv UE, acei bani mulţi peste măsură Greciei, şi din nou UE, care are probleme în Zona Euro create de “moneda fără stat”, sunt toate de vină pentru situaţia financiară actuală a Greciei şi, în consecinţă, sunt toate responsabile."
http://www.cotidianul.ro/adevarul-despre-situatia-financiara-a-greciei-264038/
Evident ca niciun politician nu va fi tras la raspundere pentru ca in "democratia" parlamentara ti se permite orice magarie, cu conditia sa fii politician parlamentar.
Asa ca, nu doar datoria greciei ci toate furturile, escrocheriile, prostiile si incompetentele alesilor, vor fi platite de populimea captiva acestei mega-minciuni numita "democratie" parlamentara.
Atata doar ca acest surplus este insuficient incat sa-si plateasca datoriile si atunci creditorii cer si mai multa austeritate, si mai multa, inca si mai multa, in speranta ca in acest fel surplusul primar se va mari suficient incat sa acopere serviciul datoriei.
Insa, de ani de zile, acest lucru nu se intampla; tot mai multa austeritate duce la gatuirea in continuare a economiei (care, in cazul Greciei, a scazut daca nu ma insel cu 25-30% de la inceputul acestei crize), astfel incat surplusul primar o fi crescand el in valoare relativa, ca procente, dar nu si in valoare absoluta, sau nu suficient de repede/mult, astfel incat datoria continua sa creasca, nicidecum sa scada.
Incerci sa stimulezi vaca sa dea tot mai mult lapte dandu-i tot mai putin de mancare, cam asta-i mecanismul descris de raportul FMI. E o spirala descendenta fara sfarsit, din care nu se poate iesi aplicand aceleasi metode ca pana acum.
Administrezi unui bolnav un medicament si-i face rau; ii dublezi doza, si ala se simte si mai rau; ii faci doza de cinci ori mai mare, vezi ca ala trage sa moara si te gandesti ca, de fapt, ar trebui sa-i bagi in vena de 10 ori mai mult. Cam asa au mers pana acum lucrurile cu tratamentul Greciei.
Indiferent de vot grecii trebuie ajutati si nu supusi unei austeritati fara succes. Daca nu .. in 5 ani urmatorul guvern se duce direct in bratele rusilor.
Iar pentru noi si restul cateilor din UE, tocmai am realizat ca suntem intr'o situatie de cacao: in EU ai pe Troika, iar afara te asteapta rusii...
in rest, ramane cum am vorbit: "aceeasi mizerie"
"Documentul lansat joi in Washington arata ca finantele publice grecesti nu sunt sustenabile in lipsa unui ajutor substantial, posibil chiar anulari de catre partenerii europeni ale imprumuturilor garantate de contribuabili."?
si daca tot suntem la lamuriri suplimentare: cum adica "imprumuturi garantate de contribuabili"? de care contribuabili? garantate cum? si cu ce? si mai ales cum a fost obtinut acordul / acceptul contribuabililor, oricare ar fi acestia? a semnat cineva ceva? a fost vre'un referendum undeva si mi-a scapat?
Intelegi ceva ? Merkel nu ii ajuta cu banii ei de acasa. In tarile civilizate se urmareste care este "starea natiunii", nu se iau decizii dupa ureche.
Si in plus, educatia este tot mai slaba chiar si in statele civilizate, nu numai la noi unde este un dezastru.
Alegi prost, traiesti prost, la noi nu se vede, stinga este extensia saraciei, comunistii fura bani, nu fac bani.
D-le cine participa masiv la formarea bugetului de stat?,
contribubilii.