Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat vineri ca politicile gresite pot multiplica migratia in masa si din acest motiv a decis sa continue o politica dura pentru a apara frontiera, informeaza Mediafax citand MTI. "In timp ce protejam Ungaria, protejam si Uniunea Europeana" si aceasta nu este o situatie fara precedent in istorie, a afirmat Orban, intr-un interviu pentru postul public de radio.

Referitor la o intalnire de joi intre oficiali ungari si sarbi, Orban a precizat ca premierul sarb Aleksandar Vucici nu este "fericit cu privire la gardul planuit la frontiera comuna", dar acest lucru este de inteles. Totusi, Ungaria si Serbia trebuie sa ajunga la o pozitie comuna privind imigratia, a apreciat premierul ungar.

"Anii care vor veni nu vor fi usori din cauza imigratiei, dar sunt identificate sarcini, exista un calendar si planuri de actiune care trebuie executate", a adaugat el.

Orban a mai afirmat ca Ungaria si-a aparat interesele la summitul UE de saptamana trecuta, cand s-a luat o decizie privind imigratia. Ungaria si Bulgaria vor beneficia de scutiri de la unele masuri, in conditiile in care situatia lor este diferita de a celorlalte state.

"Situatia Ungariei este mai dificila, pentru ca grecii nu reusesc sa opreasca imigrantii economici la granita si acestia ajung in Ungaria", a subliniat premierul. Pozitia Ungariei la summit a fost ca nu trebuie sa i se impuna cote de imigranti, a adaugat el.

Situatia este gestionata gresit si din cauza raspunsului gresit al Europei, "acum exista in Africa impresia" ca Europa ii primeste pe imigranti. "De aceea trebuie sa le spunem clar (...), acest continent nu este casa voastra, avetia propria casa. Aici este casa noastra, pe care am construit-o. Cooperam cu voi, dar avem legi; respectati-le. Si daca vreti sa veniti aici, exista reguli. Dar nu puteti veni aici intr-un mod care incalca legea, rupandu-ne gardurile si frontierele", a conchis Orban.