Aeronava Solar Impulse 2, care functionează doar cu energie solara, a doborat joi un nou record mondial de zbor solo în timpul unei etape din calatoria sa in jurul lumii, între Japonia si Hawaii, pilotul este epuizat, dar trebuie sa mai reziste inca 24 de ore, scrie AFP.

La ora 18.00 GMT joi, omul de afaceri si pilotul elvetian André Borschberg acumulase deja 96 de ore de zbor consecutive, adica mai mult de patru zile, depasind de departe recordul anterior stabilit în 2006 de către Steve Fossett, care a zburat 76 de ore si 45 de minute (doar un pic peste trei zile).

Solar Impulse a parcurs 85% din traseu între arhipelagul japonez si statul american tropical, care va dura aproximativ 120 de ore. Pana acum a parcurs 7 004 de km.

In cel mai recent mesaj postat pe twitter, André Borschberg scrie ”Eu lupt, e greu ... Sa iti dozezi energia nu este usor". Miercuri, Solar Impulse 2 a depasit o barieră importantă odata cu trecerea unui front rece care se intindea aproximativ din Taiwan pana in Alaska.

Solar Impulse 2, pe aripile caruia se sunt instalate 17.000 de celule fotovoltaice, a plecat in 9 martie din Abu Dhabi intr-un tur al lumii care isi propune sa promoveze energiile regenerabile si indeosebi energia solara. A facut escale in sultanatul Oman, in India, Myanmar, China, fiind pilotat alternativ de Andre Borschberg si exploratorul elvetian Bertrand Piccard.