Rusia si-a convocat pentru vineri, la Kremlin, Consiliul de Securitate, reuniunea acestui organism avand loc dupa ce SUA si-au prezentat noua strategie militara, in care Federatia Rusa este calificata drept "stat revizionist".

Potrivit unui comunicat al Kremlinului, in cadrul reuniunii Consiliului rus de Securitate, ce va avea loc in prezenta presedintelui Vladimir Putin, vor fi discutate "masurile suplimentare necesare contracararii amenintarilor la securitatea nationala a tarii, in conditiile sanctiunilor occidentale", scrie site-ul newsru.com, citat de Agerpres.

Se asteapta insa ca, in cadrul sedintei, sa fie luate in discutie si "contramasurile" la noua strategie militara a SUA prezentata miercuri de Pentagon, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, afirmand deja ca formularile din documentul american referitoare la Rusia demonstreaza "o atitudine conflictuala, lipsita de orice obiectivitate si pe termen lung".

Pentagonul a prezentat miercuri noua strategie militara nationala a SUA in care Rusia, alaturi de China, Iran si Coreea de Nord, este mentionata ca "stat revizionist", subliniindu-se in acelasi timp ca Moscova a demonstrat in mod repetat ca nu respecta suveranitatea vecinilor sai si ca este dispusa sa foloseasca forta pentru a-si atinge obiectivele.

Relatiile dintre Rusia si SUA sunt la cel mai jos nivel, de la sfarsitul Razboiului Rece, din cauza conflictului din estul separatist al Ucrainei. SUA si UE au instituit o serie de sanctiuni, inclusiv economice si financiare, impotriva Moscovei, acuzata de Kiev si de Occident de agresiune in Ucraina prin trimiterea de trupe si echipamente militare in sprijinul separatistilor prorusi din estul teritoriului ucrainean, acuzatii pe care Rusia le respinge categoric.