Intre anii 1978 si 2013 circa 121.000 de atacuri teroriste au avut loc pe glob. O noua harta interactiva de tip "heat map" arata utilizatorilor unde au avut loc atacurile in fiecare an, cum s-au concetrat incidentele pe anumite zone si cum s-au schimbat regiunile cele mai afectate de terorism de-a lungul celor 35 de ani. In plus, pe baza datelor colectate si analizate, aplicatia interactiva poate incerca sa prezica daca ar putea avea loc un atac terorist in orice punct selectat de catre utilizator si cine l-ar putea comite.

Harta Globala a Atacurilor Teroriste - 2013Foto: Hotnews

Nu se vede harta in varianta de mobil a site-ului? Poti accesa harta originala aici.

Harta a fost realizata in cadrul concursului Esri Data Viz App Challenge in care programatorii GIS au avut misiunea de a creea harti interactive pe subiecte de interes si care sa ilustreze uneltele de vizualizare ale serviciului ArcGIS.

Harta Globala a Terorismului reuneste circa 121.000 de incidente si atacuri teroriste pe parcursul a 35 de ani, intre 1978 si 2013. Utilizatorii pot vedea pe harta cum sunt distribuite atacurile teroriste pe glob si evolutia atentatelor pe fiecare an sau chiar pe anotimpuri.

Harta ilustreaza foarte bine cum s-au mutat zonele atacurilor teroriste de-a lungul anilor. Daca in 1978 cele mai concentrate atacuri aveau loc in Europa, in japonia, in America Centrala sau in SUA, iar in orientul Mijlociu si restul Asiei acestea aproape ca lipseau, ultimele inregistrari din 2013 arata exact o imagine opusa.

Pe langa functia de vizualizare a atacurilor ce deja au avut loc, autorii hartii au integrat si o componenta care incearca sa prezica unde ar putea avea loc un atac si cine ar putea fi autorul atentatului.

Pentru aceasta unealta de predictie, autorii s-au folosit de datele deja existente si au corelat informatiile pe raze de 3 km in jurul oraselor, acolo unde au evidentiat pe harta si zonele de interes din zona cum ar fi scolile, bisericile, sectiile de politiei, sedii de institutii, aeroporturi, spitale etc.

Harta foloseste informatii din cadrul Global Terrorism Databes.

Spre exemplu, in dreptul Bucurestiului, baza de date retine sase incidente teroriste (vezi captura de mai jos). Mai multe, aici.