Justitia franceza a anulat joi suspendarea lui Jean-Marie Le Pen din Frontul National, partidul de extrema-dreapta condus in prezent de fiica sa, Marine Le Pen, la initiativa careia s-a luat decizia suspendarii lui dupa ce ei au intrat intr-un conflict deschis, transmit agentiile AFP si EFE, citate de Agerpres.

Tribunalul din Nanterre a decis ca Frontul National "trebuie sa-i restituie lui Jean-Marie Le Pen toate drepturile ce decurg din calitatea sa de membru, precum si din cea de presedinte de onoare".

Jean-Marie Le Pen este cofondator al formatiunii Frontul National, creata in anul 1972 si pe care a condus-o pana in anul 2011, cand i-a incredintat sefia fiicei sale, Marine Le Pen. Pentru a-si creste popularitatea, aceasta din urma a incercat sa schimbe imaginea partidului, care sub conducerea tatalui ei a fost apreciata drept rasista si antisemita.

In pofida succeselor electorale recente, cum a fost cel de la europarlamentarele de anul trecut, aceasta strategie nu este deloc pe placul liderului istoric al partidului, care s-a dezlantuit impotriva fiicei sale in mai multe interviuri, unul fiind acordat in luna aprilie unui ziar considerat antisemit.

In replica, Marine Le Pen a convocat biroul executiv al FN, care a decis sa-l suspende pe Jean-Marie Le Pen din partid, acesta din urma adresandu-se apoi justitiei. Hotararea emisa joi de tribunalul din Nanterre poate fi insa atacata cu recurs.