Noi documente obtinute de WikiLeaks demonstreaza ca Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA) asculta conversatiile telefonice ale cancelarului german Angela Merkel in 2011. De asemenea, patru ministere din Germania erau spionate, anuntaLiberation.fr.

La 12 iunie, procurorul federal din Karlsruhe a decis sa inchida ancheta demarata in iunie 2014, privind presupusa ascultare a telefonului mobil al cancelarului german, pe motiv ca acuzatiile nu puteau fi dovedite.

Documentele publicate miercuri de WikiLeaks, in parteneriat cu mai multe trusturi media europene reinvie tensiunile dintre Germania si "aliatul" sau american. Acestea se refera la Angela Merkel, consilierul sau pentru afaceri europene, patru ministere germane si Banca Centrala Europeana.

In primul document este detaliata o conversatie din 11 octombrie 2011, intre Angela Merkel si un consilier personal. Cancelarul german arata o pozitie ezitanta privind strategia pentru criza din Grecia si solicita crearea unui "impozit pe tranzactiile financiare".

In cel de-al doilea document este interceptat consilierul Angelei Merkel pentru Afaceri Europene, Nikolaus Meyer Landrut, in aceeasi perioada ca si primul, si cuprinde discutii despre modul in care se poate reduce datoria Greciei, inainte de summitul UE din 26 octombrie 2011.

Importanta in cazul celui de-al doilea document este metoda de interceptare, nu prin metode "neconventionale", ca in cazul liderilor francezi, ci prin Serviciul guvernamental britanic de informatii (GCHQ), care conform dezvaluirilor lui Edward Snowden era partener cu NSA, inclusiv pentru spionarea statelor membre ale Uniunii Europene.