Premierul grec Alexis Tsipras a avut miercuri o declaratie de presa la care, in ciuda zvonurilor, a continuat sa sustina referendumul de duminica. Tsipras le-a spus cetatenilor ca un vot NU la referendum ar insemna o intelegere mai buna cu creditorii internationali si a adaugat ca mandatul popular pe care l-a primit la alegeri inseamna sa nu cedeze santajului.

Premierul a anuntat ca depozitele cetatenilor din banci sunt sigure, pe fondul zvonurilor din presa elena ca deteriorarea situatiei economice ar putea duce la nationalizarea acestora.

Tsipras a acuzat partenerii de "santaj" si "ultimatumuri", desi tot el a acceptat azi-dimineata oferta lor. Premierul grec a spus ca pensiile, salariile si depozitele din banci sunt garantate. Tsipras a mai spus ca "Referendumul nu e despre apartenenta la euro", in ciuda avertismentelor partenerilor ca respingerea intelegerii va duce la iesirea Greciei din Zona Euro. Tsipras le-a cerut grecilor sa voteze NU duminica pentru "o intelegere mai buna" cu creditorii.

Tsipras a facut aceste declaratii dupa ce presa internationala si o parte a presei grecesti a titrat ca "a capitulat" in fata creditorilor - ca urmare a scrisorii trimise astazi de Alexis Tsipras partenerilor europeni in care se declara de acord cu principalele reforme cerute.

Cele mai importante declaratii:

  •     Referendumul nu e despre apartenenta la euro
  •     Votul NU are ca scop o intelegere mai buna
  •     Nu m-am asteptat niciodata ca Europa democratica sa nu ne dea timp si spatiu (pentru negocieri)
  •     Creditorii ne-au adus in criza si acum dau vina pe noi si ne dau ultimatumuri
  •     Nu vom ceda santajului
  •     Pensiile, salariile si depozitele din banci sunt sigure