Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a declarat miercuri, pentru Associated Press, ca standardele internationale recomanda ca un referendum sa fie organizat la cel putin doua saptamani dupa anuntarea sa, pentru a permite suficient timp dezbaterilor, scrie ekathimerini.com.

De asemenea, aceste standarde recomanda o intrebare clara adresata votantilor si prezenta observatorilor internationali, care sa monitorizeze votul.

Referendumul anuntat in Grecia pentru duminica, in care alegatorii ar trebui sa voteze daca accepta sau nu cerintele creditorilor internationali pentru continuarea finantarii, starneste confuzie in ceea ce priveste faptul daca un "Nu", asa cum recomanda guvernul, va conduce la iesirea tarii din zona euro.

Referendumul "a fost anuntat intr-un termen foarte scurt, si acest lucru este o problema in sine", a spus Jagland.

"Si de asemenea faptul ca intrebarea adresata poporului ... nu este foarte clara", a adaugat el.

Consiliul Europei este o organizatie internationala, interguvernamentala si regionala formata din 47 de state membre si nu trebuie confundat cu Consiliul European, care reuneste sefii de stat si de guvern ai tarilor membre UE.

In cadrul Consiliului Europei activeaza Comisia de la Venetia, un reper international in ceea ce priveste probleme si chestiuni constitutionale.