Ucraina a anuntat marti suspendarea imediata a tuturor achizitiilor de gaz din Rusia, dupa esecul negocierilor privind pretul acestuia, discutii la care a participat si UE si care vizau mentinerea aprovizionarii tarii cu gaz rusesc pentru urmatoarele luni, transmite AFP.

Compania publica ucraineana Naftogaz a informat intr-un comunicat ca va continua insa sa asigure tranzitul de gaz rusesc prin Ucraina catre ceilalti clienti europeni.

Naftogaz a explicat in comunicat decizia sa prin faptul ca acordul sau cu gigantul gazier rus Gazprom expira pe 30 iunie, iar "conditiile privind viitoarele livrari de gaz rusesc n-au facut obiectul unui acord in cursul discutiilor trilaterale de astazi (marti), de la Viena".

Comisia Europeana a anuntat luni ca UE, Rusia si Ucraina vor incerca in cursul zilei de marti, la Viena, sa finalizeze un acord pentru a asigura aprovizionarea cu gaz rusesc a Ucrainei si a Europei in iarna urmatoare.

Comisia a adaugat ca la reuniune vor participa vicepresedintele CE pentru Energie, Maros Sefcovic, si ministrii rus si ucrainean de resort, Alexander Novak si Vladimir Demchishin, in prezenta sefilor Naftogaz si Gazprom.

Reuniunea viza finalizarea unui acord de catre "partile politice", dupa o serie de intalniri la nivel tehnic desfasurate la Bruxelles incepand cu luna aprilie, care au permis "progrese", a informat o sursa europeana.

Uniunea Europeana dorea un acord "care sa acopere cel putin perioada de iarna, pana la sfarsitul lui martie", potrivit aceleiasi surse.

Un astfel de "pachet de iarna" a fost incheiat intr-un final si in octombrie 2014, prin intermediul unei medieri europene, dupa ce Moscova a intrerupt temporar gazul pentru Kiev.

Acordul pe 2014-2015 a fost prelungit in mod provizoriu in luna martie, pentru a expira pe 30 iunie.

Gazprom si Naftogaz se afla in confict dupa venirea unui guvern pro-occidental la Kiev la inceputul lui 2014 si tensiunile acestuia cu Moscova in estul Ucrainei, controlat de catre separatistii pro-rusi.

Moscova a majorat pretul gazului livrat tarii sale vecine, care refuza sa-l plateasca. Aceasta disputa ingrijoreaza Uniunea Europeana intrucat aproape 15% din gazul cosumat in Europa tranziteaza teritoriul ucrainean.

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a reactionat marti la acest anunt afirmand ca decizia Ucrainei de a nu mai cumpara gaz rusesc este una politica, potrivit agentiei Tass.