Cancelarul german Angela Merkel a facut Greciei o oferta care contine o serie de concesii mult mai mari decat se stia pana ieri seara. Printre altele, Merkel a pus pe tava o restructurare partiala a datoriei si un al treilea program de asistenta financiara. Pentru oamenii din partidul sau insa, oferta a reprezentat un afront, scrie Der Spiegel.

Angela Merkel a avut o intrevedere personala cu membrii grupului parlamentar social-democrat in care le-a transmis oferta facuta grecilor. Pentru proprii parlamentari crestin-democrati, mesajul a fost ca nu s-a lasat pacalita de partea elena. Numai ca CDU considera oferta facuta vinerea trecuta tocmai o pacaleala.

Daca premierul Alexis Tsipras ar fi acceptat prelungirea celui de-al doilea pachet de salvare, Merkel ii promisese un al treilea pachet, o restructurare partiala a datoriei si un pachet de investitii de 35 de miliarde de euro.

Oferta aceasta depaseste cu mult pozitia exprimata de Eurogroup. Poate tocmai de aceea mesajul catre crestin-democrati a fost dat de ministrul de finante Wolfgang Schauble, nu de Merkel insasi. Schauble dezminte existenta unei oferte oficiale si tehnic are dreptate. O hartie inaintata Atenei nu exista. Dar o hartie in care sunt cuprinse aceste puncte exista. Are 4 pagini si e atribuita ca document intern al lui Merkel. Aceleasi prevederi exista in forma scrisa si intr-un document de la biroul vicecancelarului socialdemocrat Sigmar Gabriel.

Aceeasi suna de 35 de miliarde a fost inaintata si de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sub forma unui pachet de investitii sau de crestere. Problema e insa ca din partea CE se cere o cofinantare de 15%, pe care Grecia nu si-ar fi permis-o oricum.