Grecia a amenintat ca va solicita un ordin judecatoresc impotriva institutiilor UE, atat pentru a bloca expulzarea tarii din euro cat si pentru a opri sufocarea sistemului bancar, potrivit The Telegraph. "Guvernul grec va face uz de toate drepturile noastre legale", a declarat ministrul Finantelor, Yanis Varoufakis, pentru ziarul britanic The Telegraph.

Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, la BruxellesFoto: Consiliul European

"Ne sfatuim si vom lua in considerare cu siguranta o actiune la Curtea Europeana de Justitie. Tratatele UE nu prevad iesirea din euro si refuzam sa o acceptam. Calitatea noastra de membru UE nu este negociabila", a declarat Varoufakis pentru Telegraph.

O eventuala actiune in judecata initiata de Atena ar complica si mai mult ecuatia Grexitului, in contextul incertitudinilor care planeaza asupra capacitatii tarii de a-si plati datoriile catre finantatorii externi, dar si obligatiile curente.

Guvernul grec a publicat luni textul intrebarii pe care intentioneaza sa o adreseze cetatenilor sai in referendumul anuntat pentru duminica, scrie Reuters. Astfel, acestia sunt intrebati daca accepta sau nu cererile creditorilor internationali in schimbul continuarii finantarii tarii si evitarii falimentului.

"Ar trebui ca propunerea care a fost inaintata de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International la reuniunea Eurogroup din 25 iunie, 2015, si care consta din doua parti care impreuna constituie propunerea completa, sa fie acceptata?"

Casuta cu "Nu" apare ca prima optiune, deasupra "Da"-ului.

Guvernul de extrema stanga a cerut populatiei sa nu aprobe aceste masuri".

Context:

Grecii vor putea retrage doar 60 de euro pe zi de la bancomate, iar bancile vor ramane inchise pana pe 7 iulie, adica dupa doua zile dupa referendumul anuntat de Alexis Tsipras si aprobat de parlament. Banca Centrala Europeana a decis sa inghete furnizarea de lichiditate de urgenta (ELA) la nivelul de vineri, actiune acuzata duminica seara de premierul grec Alexis Tsipras, care spune ca din acest motiv Banca Greciei este fortata sa impuna o vacanta bancara si restrictii pe retragerile de numerar. Bursa din Atena va fi inchisa si ea luni si, probabil, si in zile urmatoare.