Aproximativ 30% din Marele Zid Chinezesc construit in timpul dinastiei Ming a disparut in timp datorita conditiilor naturale si activitatii umane - incluzand pagubele facute de milioanele de turisti si furtul caramizilor pentru constructii private, anunta The Guardian.

Marele Zid ChinezescFoto: Colaj foto

Marele Zid Chinezesc nu este o structura singulara, ci se intinde pe zeci de mii de kilometri in sectiuni, de la Shanhaiguan pe coasta de est, pana la Jiayuguan, la marginea desertului Gobi, in vest.

Zidul este atat de distrus in anumite parti incat lungimea totala estimata poate varia de la 9000 pana la 21000 de km, asta daca se iau in calcul si sectiunile ce au disparut. In ciuda lungimii, Zidul nu este, cum multi pretind, vizibil din spatiu.

Constructiile au inceput in secolul 3 i.Hr., insa aproape 6300 km au fost construiti in timpul dinastiei Ming (1368 - 1644), incluzand sectiunile intens vizitate de turisti din nordul Beijing-ului.

Dintre acestia, 1920 de km au disparut de-a lungul secolelor, dupa cum anunta Beijing Times. O parte din constructie s-a macinat datorita conditiilor climatice si de mediu, un mare impact avandu-l plantele ce au crescut in zid, accelerand astfel prabusirea sectiunilor.

Turismul si activitatile localnicilor au afectat in timp cea mai lunga constructia din lume. Satenii din zona Lulong, aflata in nordul provinciei Hebei, obisnuiau sa scoata caramizile gri din zid folosindu-le pentru a constru case, iar acele caramizi marcate cu caractere chinezesti erau vandute pentru 30 de yuani (3 lire).

Conform legislatiei Chineze, cei ce fura caramizi din Marele Zid risca o amenda de pana la 5000 de yuani, conform Global Times, agentia de presa a statului.