Presedintele Turkmenistanului, Gurbanguli Berdimuhamedov, isi sarbatoreste luni cea de-a 58-a aniversare, potrivit Radio Europa Libera. Celebrari au avut loc pe tot teritoriul statului turkmen. Pentru o astfel de sarbatoare nationala, autoritatile au inaugurat in capitala Ashgabat un parc cu sculpturi. Un ansamblu de marmura care prezinta un portret urias al lui Berdimuhamedov purtand un costum traditional turkmen a fost dezvelit in noul parc din capitala Turkemistanului potrivit Daily Mail, citand Reuters.

Intrarea in noul parcFoto: Reuters

Radio Free Europe relateaza ca televiziunea a stat a dedicat majoritatea programelor de luni pentru a-l onora pe presedintele Gurbanguly Berdymukhammedov.

In anul 2013, la aniversarea presedintelui Gurbanguli Berdimuhamedov a concertat si cantareata americana Jennifer Lopez. Ea ar fi cantat "Happy birthday, Mr President!" imbracata intr-un costum traditional turkmen, potrivit The Guardian.

Turkmenistan are a patra cea mai mare rezerva de gaze naturale din lume, iar presedintele Berdimuhamedov a folosit constant veniturile obtinute din exporturi pentru a construi palate de marmura pe teritoriul statului acoperit in mare parte de stepa. Toate constructiile faraonice patronate de Gurbanguli Berdimuhamedov contrasteaza cu saracia tarii.

Atat presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, cat si Vladimir Putin l-au felicitat pe presedintele Turkmenistanului pentru ziua sa de nastere.

Fostul dentist Berdykhmukhammedov conduce Turkmenistanul, un stat bogat in gaze naturale, de la moartea excentricului si nemilosului sau predecesor, Saparmurat Niyazov, in anul 2006.