O racheta produsa de compania americana SpaceX, fara echipaj uman, a explodat la aproximativ doua minute dupa ce a fost lansata de la baza Cape Canaveral din Florida, SUA, intr-o misiune de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale (ISS).

Lansatorul spatial al SpaceX, care s-a dezintegrat deasupra Oceanului Atlantic, trebuia sa trimita pe ISS o nava de tip cargo, intr-o misiune de alimentare a avanpostului orbital, informeaza bbc.com, preluat de Mediafax.

"Vehicul s-a rupt", a declarat George Diller, un comentator al NASA, dupa ce au fost difuzate imaginile cu racheta care s-a dezintegrat. "Se pare ca a fost un esec de lansare a vehiculului. In acest moment, nu este clar nici pentru echipa de lansare ce s-a intamplat", a adaugat acesta.

Un comentator al companiei SpaceX a sugerat ca vehiculul a fost capabil sa atinga viteza supersonica, dar ceva s-a intamplat inainte ca nava de tip cargo sa se detaseze de primul etaj al rachetei si sa ajunga pe orbita.

In mod traditional, vehiculele lansate sunt irecuperabile. Diferite etaje ale unei rachete cu combustibil sunt aruncate in timpul ascensiunii pe orbita si ard odata ce reintra in atmosfera Terrei. Dar SpaceX considera ca, daca aceste module ale lansatoarelor se pot intoarce in siguranta pe Pamant si pot fi reutilizate, se pot reduce considerabil costurile accesului in spatiu.

Evenimentul de duminca reprezinta cea de-a 19-a lansare a Space Exploration Technologies, o companie americana privata cu sediul in California, cunoscuta sub numele SpaceX. De asemenea, a fost primul esec al rachetei Falcon-9.

Totodata, acesta este cel de-al treilea esec de manevra al companiei americane SpaceX, dupa ce doua lansari, in ianuarie si aprilie, au esuat.

Rachetele sunt utilaje complexe si, adesea, ele functioneaza defectuos. Cu toate acestea, compania americana SpaceX si-a construit o reputatie buna, iar majoritatea oamenilor se asteapta sa isi revina rapid in urma acestei dezamagiri.

Esecul acestei misiunii ar putea, totusi, ingreuna planurile SUA de a incepe sa trimita astronauti in spatiu folosind vehicule de productie americana, actiune ce nu a mai avut loc din 2011, cand navetele spatiale au fost retrase.

Impreuna cu Boeing, SpaceX a fost selectata de NASA sa dezvolte un sistem de lansare cu echpaj uman, care ar urma sa fie gata in 2017. Sistemul ar avea la baza racheta Falcon -9.

In functie de cat de mult le va lua inginerilor sa izoleze si sa repare cauza problemei, data la care primul echipaj ar putea fi trimis in spatiu ar putea fi decalata cu cateva luni.