Ministrul grec de finante Yanis Varoufakis a facut apel, duminica, la cancelarul Angela Merkel, apreciind, intr-un interviu acordat tabloidului german Bild, ca aceasta detine "cheia" rezolvarii crizei actuale a Greciei, relateaza AFP.

Yanis Varoufakis, ministrul grec de Finante, la BruxellesFoto: Consiliul European

"Sefii de guvern din Uniunea Europeana trebuie sa reactioneze. Si dintre acestia, Merkel detine, ca reprezentanta a celei mai importante tari, cheia (...) sper ca o va utiliza", a declarat ministrul grec, adaugand ca guvernul sau este "deschis unor noi propuneri din partea institutiilor", dupa esecul negocierilor de sambata de la Bruxelles.

Pe de alta parte, ministrul austriac de finante a apreciat duminica ca o iesire a Greciei din zona euro pare "aproape inevitabila", dupa refuzul ministrilor de finante din Eurogrup de a prelungi programul de ajutor pentru statul elen, transmite AFP.

"Grecia este singura responsabila pentru esecul negocierilor", a avertizat Hans Jorg Schelling intr-un interviu pentru cotidianul austriac Die Presse.

El a precizat insa ca un Grexit ar fi posibil numai in cazul in care Atena prezinta o cerere oficiala de iesire din Uniunea Europeana.

"Consecintele pentru tarile din zona euro nu sunt nici pe departe atat de grave cum sunt pentru Grecia", a adaugat ministrul austriac. "Este clar ca o tara nu poate, in nicio circumstanta, sa santajeze Comisia Europeana si statele din zona euro", a mai spus Schelling.

Aceste declaratii survin in contextul in care consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) urmeaza sa se consulte duminica pentru a incerca sa evite in extremis o deruta bancara in Grecia, in conditiile in care Atena se indreapta vertiginos spre scenariul unei iesiri din zona euro.

Dupa anuntul uimitor al premierului grec Alexis Tsipras privind organizarea unui referendum pe tema cerintelor creditorilor sai, UE si FMI, exasperate, au inchis in cele din urma poarta negocierilor, sambata.