Maretul proiect al Europei de a infrati natiunile sale intr-o uniune de nedespartit printr-o moneda comuna a ajuns acum intr-o situatie fara precedent dupa ce guvernele UE au refuzat finantarea ce ar salva Grecia de un default fata de creditorii sai.

HotNews.roFoto: Hotnews

Desi ministrii de finante ale celorlate 18 tari din zona euro au insistat in cor ca Grecia va ramane in interiorul blocului monedei unice, exasperarea cauzata de faptul ca Grecia a respins oferta finala a creditorilor si a convocat un referendum a devenit manifesta, iar cativa inalti oficiali au vorbesc acum de expulzarea Atenei.

"Ei jucau poker", a declarat minstrul austriac de finante Hans Joerg Schelling dupa intalnirea Eurogrupului de sambata, tinuta fara reprezentantul elen pentru a discuta limitarea pagubelor: Dar in poker exista si posibilitatea sa pierzi".

Dupa cinci luni de negocieri cu guvernul grec ales de popor sa incheie chinul masurilor de austeritate, liderii UE au parasit un summit in Bruxelles vineri convinsi ca o intelegere pentru a finanta Atena si a o ajuta sa plateasca marti o rata catre FMI este iminenta.

Dar premierul Alexis Tsipras a provocat consternare cand s-a intors acasa si a cerut un referendum pentru duminica urmatoare in privinta ofertei creditorilor, declarand raspicat ca este pentru un vot negativ.

Oficialii UE s-au trezit, nu pentru prima oara, luati prin surprindere de vestile dinspre Atena. "Au aflat vestile de pe Twitter", a declarat unul dintre acestia, citat de Reuters.

"Tsipras a facut totul praf. Noi am facut tot ce era posibil. Ei au ales sa arunce tot la gunoi cand eram atat de aproape sa cadem la intelegere intr-un fel in care sa poata convinge si poporul grec", a spus un alt oficial european citat de Reuters.

Tinand cont de drama politica din Grecia, unde o majoritate clara este pentru ramanerea in zona euro, urmatoarele cateva zile prezinta o provocare majora pentru blocul monedei unice, infiintat acum 16 ani, pe care multi il invinuiesc de somajul masiv prezent in multe tari, cu exceptia Germaniei si a vecinilor sai din nordul bogat si din vestul Europei.

Controlul riscului

"Trebuie sa facem tot ce este posibil pentru a lupta impotriva oricarui risc de contagiune", a spus ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, dupa o intalnire cu colegii sai in care s-au cerut direct masuri de control al capitalului pentru a opri hemoragia de cash a bancilor grecesti.

Desi au admis ca numai Grecia - sau chiar bancile singure - ar putea declansa un dezastru, ministrii de finante au spus ca Banca Centrala European, care se intalneste duminica, ar trebui sa-si foloseasca prerogativele pentru a stabiliza pietele finaciare.

"Este clar ca Grecia va intra in probleme profunde in zilele urmatoare din cauza deciziei sale. Va fi dificil pentru ca nu stim cum se va tine de promisiunile facute", a spus Schaeuble, ai caror aliati conservatori au spus clar ca prefera ca Grecia sa fie impinsa in afara zonei euro.

Totusi, atat Schaeuble, cat si altii, au subliniat increderea lor in mecanismul de stabilitate introdus dupa ce scepticismul din randul investitorilor de pe pietele financiare a dus zona euro in pragul dezastrului in conditiile in care in 2008, in plina criza financiara, aparuse spaima ca unele tari vor da faliment.

Dar, ca si omologul sau francez Michel Sapin, Schaleube a insistat ca "Grecia ramane un membru al zonei euro, Grecia ramane parte din Europa".

Totusi exista si divergente, mai ales in ton, intre Berlin si Paris. Sapin a insistat ca Eurogrupul macar sa discute sambata cererea grecilor de a primi o amanare, dar Schaleube si mare parte a celorlalti isi pierdusera rabdarea

Dupa aceea, Sapin a anuntat ca el inca este gata sa negocieze, o atitudine repetata duminica la Paris si de premierul Manuel Valls.

Dar acum prea putini lideri UE mai au incredere in guvernul elen.

In timp ce grecii stau la coada pentru a scoate bani din bancomate, ramane de vazut cum vor functiona mecanismele financiare. Daca Grecia esueaza, asa cum se anticipeaza, sa returneze FMI marti 1,6 mld. euro marti, acest default poate avea efect de domino.

Grecia ar putea ramane in zona euro dar sa si emita o forma de moneda locala - o forma de Grexit recomandata duminica de influentul economist german Hans-Werner Sinn.

Banca Centrala Europeana trebuie, de asemenea, sa decida daca va continua sa furnizeze lichiditate bancilor grecesti in conditiile in care guvernul grec, a carui datorie acopera o parte importanta a activelor BCE, nu isi va mai respecta obligatiile si in conditiile in care programul de salvare expira marti.

Cine raspunde?

In tot acest timp, liderii politici s-au aratat reticenti in a interveni peste deciziile ministrilor de finante pentru a nu da semnalul ca regulile monedei unice sunt pasibile de manipulare.

Donald Tusk, fostul premier polonez ce prezideaza intalnirile celor 28 de lideri UE a spus clar la ultimele doua summit-uri din ultima saptamana ca sefii de guverne trebuie totusi sa-si asume raspunderea intr-o criza ce afecteaza Uniunea ca intreg.

El a luat legatura cu liderii europeni si duminica. „Grecia este si trebuie sa ramana membra a zonei euro”, a scris Tusk pe Twitter.

Cererile guvernul grec i-au indepartat de partenerii sai europeni – de la Germania si aliatii ei nordici, la statele din sud si Irlanda, ale caror guverne sunt criticate pentru conditiile impuse in acordurile lor de salvare si la tarile din est mai putin prospere decat Grecia.

Dar, in conditiile in care Marea Britanie planuieste un referendum privind apartenenta la UE, o fisura in institutiile formale ale blocului comunitar ii ingrijoreaza pe cei care se tem de o deriva economica.

Acuzatiile ca in UE nu exista o tragere la raspundere democratica ameninta supravietuirea Uniunii in actuala forma.

Un oficial apropiat discutiilor de sambata ale Eurogrupului a spus Reuters ca problema parasirii de catre Grecia UE sau a zonei euro nu a fost pusa. Nici nu exista posibilitatea legala clar de a o forta sa plece nici intr-un caz, nici in celalalt.

Dar, a declarat oficialul, un Grexit nu poate fi exclus in totalitate.

Varoufakis a parasit Bruxelles-ul dupa ceea ce el a numit „o zi trista pentru Europa” si a avertizat ca fisura aparuta fata de Atena ar putea deteriora credibilitatea „zonei euro” ca „uniune democratica”: „Si mi-e foarte teama ca aceasta deteriorare va fi permanenta”.