Yassin Salhi, barbatul suspectat ca a comis vineri un atentat jihadist in Franta si ca si-a decapitat seful, a recunoscut acest asasinat, a informat duminica o sursa apropiata dosarului, citata de AFP.

Atac terorist in FrantaFoto: Captura YouTube

Barbatul, arestat vineri la locul comiterii atentatului, o uzina de gaz industrial din apropiere de Lyon (estul tarii), a inceput sa vorbeasca cu anchetatorii sambata seara, dupa ce in prima faza a refuzat sa discute cu acestia.

"El a oferit de asemenea elemente cu privire la circumstantele" asasinatului, a adaugat sursa citata, fara a preciza insa ce elemente.

Yassin Salhi, in varsta de 35 de ani, a provocat vineri dimineata o explozie la uzina Air Products, intrand cu masina intr-o zona in care se aflau lichide inflamabile, potrivit procurorilor. Seful sau, patronul unei firme de livrari, a fost gasit decapitat, alaturi de steaguri cu inscriptii in limba araba.

Politia antiterorista a perchezitionat apartamentul suspectului din Isere si le-a retinut pe sora si sotia sa. Un alt barbat a fost arestat si ulterior eliberat fara a fi pus sub acuzare.

Sambata, Agnes Thibault-Lecuivre, purtatorul de cuvant al Parchetului din Paris, a afirmat ca pana in prezent politia nu a identificat motivele atacului sau o implicare straina, adaugand ca Salhi refuza sa vorbeasca cu anchetatorii.

Conform legislatiei antiteroriste franceze, suspectii pot fi retinuti maximum patru zile inainte de a fi eliberati sau pusi sub acuzare. Yassin Salhi a mai fost anchetat in trecut pentru presupuse legaturi cu militantii islamisti, dar nu avea cazier.

  • Suspectul si-a facut selfie cu capul sefului sau, dupa ce l-a decapitat

Barbatul acuzat ca si-a decapitat seful si a incercat sa arunce in aer, vineri, o uzina chimica din sud-estul Frantei si-a facut un selfie cu capul victimei, pe care l-a trimis prin WhatsApp catre un numar nord-american, potrivit unei surse apropiate anchetei, citata de Reuters.

Yassim Salhi, un francez de origine nord-africana in varsta de 35 de ani, este retinut in orasul Lyon, dupa ce a intrat cu masina intr-un depozit in care erau stocate recipiente cu gaz. El a fost arestat in timp ce incerca sa deschida canistre cu substante inflamabile, noteaza Mediafax.

Politia a gasit capul lui Herve Cornara, managerul in varsta de 54 de ani al firmei de transport la care Salhi era curier, agatat de un gard al uzinei detinute de compania americana Air Products si incadrat de steaguri cu inscriptii islamiste.

Procurorul din Paris, Francois Molins, a afirmat vineri ca anchetatorii vor incerca sa determine cursul exact al evenimentelor, pentru a stabili daca Salhi a actionat singur.

Examinarea telefonului mobil al suspectului a dezvaluit ca acesta si-a facut un selfie cu capul sefului sau si l-a trimis prin aplicatia WhatsApp catre un cont asociat cu un numar nord-american, a declarat sambata o sursa apropiata anchetei. Deocamdata nu se stie cui apartine contul respectiv.

Cadavrul lui Cornara prezenta de asemenea semne de strangulare, ceea ce sugereaza ca barbatul ar fi fost ucis in alt loc, inainte de a fi decapitat.

Anchetatorii care au perchezitinat locuinta lui Salhi din Saint-Priest, in apropiere de Lyon, au confiscat un laptop, o tableta si un pistol fals, dar nu au gasit urme de explozibil sau propaganda radicala.