Gruparea extremista sunnita Stat Islamic (SI) a continuat vineri dubla ofensiva in nordul Siriei, una impotriva orasului Kobane, la granita siriano-turca, iar cea de a doua impotriva Hassakeh, in nord-estul tarii, langa granita siriano-irakiana, relateaza Reuters.

Confruntarile dintre jihadistii din cadrul SI si membrii Unitatii de Protectie a Poporului Kurd (YPG) continuau vineri la Kobane, unde atacatorii au ucis aproape 150 de civili, a anuntat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) si surse kurde, potrivit Mediafax.

Este vorba despre al doilea cel mai tragic masacru de civili comis in Siria de catre jihadistii din cadrul SI. In decembrie 2014, cadavrele a 230 de membri ai tribului Al Cheitaat au fost gasite in provincia la Deir ez-Zor (est).

Zeci de jihadisti au participat la atacul de la Kobane, unde cel putin trei masini-capcana au explodat, a precizat OSDO, adaugand ca printre victime se afla persoane in varsta, femei si copii.

Atacul a vizat de asemenea satul Brakh Bootan, situat in apropiere de Kobane.

La Hassakeh, unde ofensiva lansata joi de SI a provocat deja stramutarea a 60.000 de civili, Guvernul de la Damasc a admis vineri ca se afla intr-o situatie foarte dificila.

Armata siriana se confrunta cu "o agresiune terorista fara precedent", a recunoscut ministrul sirian pentru Informatii, Omran al-Zoubi.

Anuntand ca mai multe cladiri apartinand serviciilor de securitate au fost asaltate si distruse in parte de catre jihadisti, el a indemnat locuitorii sa puna mana pe arme pentru a apara orasul de SI.

"Cer fiecarui barbat, fiecarei femei si fiecarui tanar sa puna mana pe arme si sa vina imediat pe linia frontului pentru a apara orasul", a declarat el pentru televiziunea de stat.

Hassakeh, un oras care numara aproximativ 300.000 de locuitori inainte de inceputul razboiului, este divizat in prezent in mai multe zone administrate separat de Guvernul sirian si de autoritatile kurde.

SI a ocupat mai multe cartiere din oras si a anuntat vineri dupa-amiaza pe contul sau de Twitter ca a eliberat detinutii de la inchisoarea din Hassakeh.

Cele doua ofensive au fost lansate simultan in primele ore ale zilei de joi si au vizat obiective dificil de aparat pe calea aerului, limitand interventia coalitiei internationale conduse de Statele Unite.

In schimb, Fortele Aeriene Siriene au efectuat raiduri la sud de Hassakeh, a anuntat OSDO. Potrivit agentiei oficiale de presa SANA, numerosi combatanti din cadrul SI au fost ucisi in aceste atacuri. Aceasta informatie nu a fost confirmata din surse independente.