Zeci de persoane, in majoriate soldati burundezi, au fost ucisi vineri la Lego de islamistii Al-Shabaab in urma unui atac al unei baze apartinand fortei Uniunii Africane din Somalia (Amisom), potrivit unor martori oculari citati de AFP.

Daca acest bilant se va confirma, ar fi unul dintre cele mai sangeroase atacuri din ultimii ani impotriva Amisom, prezenta in Somalia din 2007 pentru a sprijini fragilele autoritati somaleze impotriva militiilor Al-Shabaab.

"Luptele au fost cele mai violente observate vreodata in zona, luptatorii Al-Shabaab au preluat complet controlul asupra bazei si au ucis numerosi soldati", a declarat Alinur Mohamed, un lider local din localitatea Lego, situata la circa o suta de kilometri nord vest de capitala Mogadiscio.

Martorii vorbesc de cel putin 50 de morti, dar atacul a avut loc intr-o regiune in care accesul este dificil si nu exista deocamdata niciun bilant oficial.

Al-Shabaab au afirmat vineri dimineata ca au cucerit o baza a UA, situata pe drumul care leaga Mogadiscio de orasul Baidoa, si ca au omorat "zeci" de oameni si au confiscat arme.

Purtatorul lor de cuvant, Ali Mohamud Rage, a salutat "o zi fericita pentru natiunea musulmana".

Amisom a confirmat "pierderi" in cadrul contingentului burundez, fara a furniza detalii. Seful sau, Maman Sidikou, a asigurat ca acest atac nu va afecta "determinarea de a continua sustinerea guvernului si a poporului somalez pana ce vor fi eliberati de terorism".