Treizeci si sapte de persoane au murit si alte 36 au fost ranite dupa ce un barbat inarmat a atacat vineri clientii hotelului Riu Imperial Marhaba situat in apropierea orasului tunisian Sousse, a declarat ministerul Sanatatii, in cel mai recent bilant citat de AFP.

Atac in Sousse, TunisiaFoto: Google Maps

Unii dintre raniti sunt intr-o stare critica, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, Chokri Nafti. Un precedent bilan vorbea despre 28 de morti.

Ora 18:00 Autorul prezumtiv al atentatului este un student tunisian care nu se afla in evidentele politiei si care isi ascunsese arma intr-o umbrela, a declarat secretarul de stat pentru securitate, Rafik Chelly.

"Este tunisian, originar din regiunea Kairouan", unul dintre orasele sfinte ale islamului, situat in centrul Tunisiei, a spus acesta. "Este un student, aceasta persoana nu era cunoscuta", a adaugat el.

"A venit pe plaja, imbracat ca cineva care voia sa faca o baie, si avea o umbrela un care era arma. Ajuns pe plaja, a folosit arma", a mai spus Chelly.

Marturia unui turist

"Am parasit cu toata viteza plaja, era panica totala", a povestit un turist britanic care era gazduit intr-un hotel din Sousse.

"Fiul meu de 22 de ani tocmai venea din apa cand am auzit ceva ca niste petarde, la circa o suta de metri in stanga noastra. Foarte repede oamenii au inceput sa fuga de pe plaja, era panica", a explicat Gary Pine, din Bristol, intr-o declaratie acordata televizinii Skynews.

"Am strigat la copiii nostri sa iasa repede din apa. Urcand spre hotel, ni s-a spus ca cineva a tras pe plaja. Cand, am ajuns in hotel, am auzit ceva ca o explozie", a adaugat acest turist.

"Acum sunt la receptia cu circa 200 de alti turisti straini. E multa lume la hotel. Acum, domneste o tacere de moarte, auzim pasarile fluierand", a adaugat el.

Ora 16:05 MAE precizeaza ca, pana la aceasta ora, "nu sunt informatii conform carora cetateni romani ar fi fost afectati in urma acestui atentat".

"Verificarile sunt in curs, misiunea diplomatica se afla in permanenta legatura cu autoritatile locale si este pregatita sa acorde asistenta consulara de specialitate, in limita competentelor legale, daca situatia o va impune. Ambasada Romaniei la Tunis nu a primit nicio solicitare de asistenta consulara pana la aceasta ora", se arata intr-un comunicat MAE.

Ora 15:30 Cel putin 27 de persoane au fost ucise, inclusiv turisti straini

Ora 15:15 19 morti in atacul de la Sousse, un atacator a fost doborat (ministerul de Interne)

Atentat in Tunisia

Atentat in Tunisia

Foto: Twitter

"Focuri de arma pe o plaja in fata hotelului Kantaoui, mai multi morti", a titrat televiziunea, pe burtiera.

Anterior, Ministerul de Interne a anuntase ca 7 persoane au murit.

Atacul "s-a produs in doua hoteluri. Sunt sapte morti sau mai multi. Operatiunea continua in acest moment", a spus, la postul de radio Mozaic, purtatorul de cuvant al ministerului, Mohamed Ali Aroui.

Anul trecut, un kamikaze s-a detonat pe o plaja din Sousse, fara a face victime.

Acest nou atac intervine la trei luni dupa atentatul sangeros impotriva muzeului Bardo din Tunis, revendicat de gruparea jihadista Statul Islamic (SI). 21 de turisti si un politist au fost ucisi in acest atac din 18 martie.

Dupa acest atentat, sectorul strategic al turismului a inregistrat in aprilie rezultate foarte slabe, cu un recul in cifre anualizate de 25,7% a numarului de turisti si de 26,3% a veniturilor in valuta.