UPDATE Angela Merkel i-a cerut premierul grec Alexis Tsipras sa accepte oferta "generoasa" facuta de creditorii tarii, spunand ca acum depinde de Atena sa faca un pas spre partenerii sai din zona euro

"Noi am facut un pas spre Grecia. Acum depinde de partea greaca sa faca un pas similar", a declarat cancelarul german intr-o conferinta de presa tinuta la Bruxelles.

Premierul grec Alexis Tsipras a avut vineri o scurta discutie cu cu cancelarul german Angela Merkel si cu presedintele francez Francois Hollande, in marja summitului european de la Bruxelles, au declarat pentru AFP surse concordante.

"S-a facut un sumar al situatiei inainte de reluarea lucrarilor (summitului) prevazuta la ora 11,00 (09,00 GMT)", a declarat o sursa din delegatia franceza, in momentul intalnirii celor trei lideri.

Alexis Tsipras a spus, in aceasta discutie, ca diferendurile persista cu creditorii: "El a subliniat ca partea greaca nu intelege insistenta (creditorilor) asupra masurilor atat de riguroase", potrivit unei surse grecesti.

Europenii au fixat un ultimatum, pana sambata, pentru ca Grecia sa ajunga la un acord cu creditorii sai care sa-i permita reluarea finantarii si evitarea intrarii in incetare de plati.

Reuniti de joi in capitala europeana pentru summitul de vara, sefii de stat si de guvern au refuzat sa accepte cererea lui Alexis Tsipras de a organiza un nou summit al zonei euro consacrat soartei Greciei.

O noua reuniune Eurogrup, a cincea in mai putin de cinci zile, va incepe sambata la ora 17,00 (15,00 GMT) la Bruxelles.

Grecia trebuie sa plateasca in mai putin de cinci zile, in 30 iunie, o transa catre FMI, pe care nu o va putea onora fara deblocarea unui credit de 7,2 miliarde euro suspendat de aproape un an sau fara un ajutor din partea BCE.