Liderii europeni, reuniti joi si vineri la Bruxelles, au fost de acord sa accelereze relocarea a mii de imigranti care au ajuns in Italia si Grecia traversand Marea Mediterana, relateaza BBC News Online, citat de Mediafax.

Donald TuskFoto: Agerpres/Xinhua

Presedintele Consiluilui european, Donald Tusk, a declarat ca 40.000 de persoane vor fi relocate in alte state membre UE in urmatorii doi ani.

Anterior, Tusk le-a cerut statelor membre UE sa accepte sa imparta povara barcilor pline cu imigranti care au traversat Marea Mediterana in cautarea unei vieti mai bune in Europa.

Cel putin 153.000 de imigranti au incercat sa intre in UE in acest an, ceea ce reprezinta o crestere de 149 la suta comparativ cu anul trecut, a afirmat agentia Frontex.

Tusk a declarat ca nu s-a ajuns la niciun acord privind sistemul de cote obligatorii propus de CE pentru relocarea imigrantilor in UE. "Nu avem nevoie acum de declaratii goale de solidaritate, ci de fapte si numere", a explicat el.

Criza imigrantilor este un subiect important pe agenda summitului UE, care s-a deschis joi.

Italia vrea mai mult ajutor din partea partenerilor sai europeni pentru a face fata barcilor pline cu imigranti care parasesc Libia, transformata in teatru de razboi.

Noile date ale agentiei ONU pentru refugiati UNHCR arata ca 63.000 de persoane au ajuns in Grecia pe mare in acest an, iar alte 62.000 in Italia.

"Fiecare tara ar trebui sa faca o promisiune", a declarat presedintele francez Francois Hollande, ca ecou la afirmatii lui Tusk.

Criza este alimentata si de numerosii sirieni care fug de razboiul civil din tara lor. Astfel, peste trei milioane de refugiati se afla in tarile de la granitele Siriei, cu mult mai mult fata de numarul lor din UE.

Dar mii de persoane fug si de haosul, violenta si saracia din Eritrea, Somalia si alte tari din Africa subsahariana.